Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2012. szeptember 25., kedd

Nefelejcs klub – Takács Dezsővel új könyvéről beszélgettünk




A napokban kerül ki a nyomdából Takács Dezső második könyve, melynek a Nefelejcs klub címet adta. A könyv bemutatója szeptember 28-án pénteken délután 17:30-kor lesz a könyvtárban.
Takács Dezső 1983-2006 között volt Battonya tanácselnöke, majd polgármestere. Vele beszélgettem :

-          Elmondaná milyen indíttatásból született az új könyve?
-          Még egy éve sincs, hogy előző könyvem bemutatóján Fejes István felvetette, meg kellene írnom Battonya szociográfiáját.  Bár ismerem a települést, az itt élő embereket - hisz 23 évet dolgoztam a közigazgatásban -, de egy teljeskörű szociográfiához szélesebb előtanulmányokat kellett volna folytatnom, így erre a feladatra nem vállalkozhattam. Írtam inkább ehelyett egy igazi szépirodalmi művet, amiről az olvasó eldöntheti majd, hogy szociográfia-e vagy sem. Nem biztos, hogy az, bár arról szól, hogy a könyv szereplői hogyan élték meg, hogyan éltük meg a rendszerváltást, a rendszer változását és az azt követő első húsz évet. Mi lett belőlünk, hogyan változtunk meg, hogyan próbáltunk felszínen maradni, hogyan próbáltunk megélni és mindezekre milyen variációk, milyen kiutak születtek az emberek próbálkozásai révén.
-          Kiről, miről szól az új regény ?
-          Rólunk szól,  rólunk akik az előző rendszerben, a szocializmusban születtünk és szocializálódtunk. Arról, hogy az a társadalom magának nevelt bennünket, a létezéshez, boldoguláshoz, előrehaladáshoz alkalmazkodnunk kellett hozzá, meg kellett felelnünk az elvárásainak. Azután egyszercsak a rendszerváltozáskor mindez kicsúszott a lábunk alól. Megváltozott a társadalmi rend, megváltozott a gazdaság, minden megváltozott és emiatt sokunkról kiderült, hogy fölöslegesek vagyunk, hogy az a tudás, aminek birtokosai vagyunk, az nem kell. A munkanélküliség, amit korábban teljesen idegen volt számunkra, amit csak a könyvekből és a filmekből ismertünk 1991-ben megjelent nálunk is. Nagyon sok ember vesztette el az egzisztenciáját. Az emberek egy része először nem hitte el, de hamarosan rá kellett jönnie, hogy nincs biztosítva a megélhetése. Ezt egyrészt fel kellett dolgozniuk valamilyen módon érzelmileg, másrészt megváltozott az egész értékrend, megváltoztak a társadalmi normák, új társadalmi normák keletkeztek, aminek most meg kellett újra felelni, és ez nem mindenkinek sikerült. Ezen túlmenően ugye mindannyiunknak volt saját kialakult világnézetünk. Ki-ki a maga egyéni sajátosságaiból és világnézetéből kiindulva bár különböző mértékben, de egyaránt szembesült azzal, hogy világnézetéről kiderült: itt-ott hibás és változtatni kell rajta. Így egyfajta szemléletváltást is el kellett szenvedniük az embereknek ami talán még nehezebb volt mint az egzisztenciális problémákat megoldani. Összességében ezeket a kérdéseket feszegeti ez a regény.
-           
-          Miért éppen Nefelejcs klub lett a címe?
-         A történet főleg a Nefelejcs klubban játszódik, amely, működését illetően kicsit hasonlít a terápiás csoportfoglalkozásokhoz. A cselekmény fő szála két magányos emberről szól, akik a rendszerváltozás kapcsán nehéz helyzetbe kerültek, a felszínen maradásért küzdenek és közben egymásra találnak. Miután mindketten ebben a Nefelejcs klubban is megfordulnak, a regényben más emberek is megszólalnak a klubból, a foglakozások alkalmával odamennek a „pályázaton nyert plexi szószékhez” és beszélnek magukról, vagy a mesélő mesél esetleg az író ír róluk. Ugyanabban a rendszerben, nagyon különböző, egymástól nagyon eltérő sorsokkal lehet találkozni.

-          A szereplők valós, vagy kitalált  személyek?
-          A figurák, karakterek nem tisztán jelennek meg a könyvben, nem lehet senkire ráismerni, valódi nevek nem szerepelnek benne. Amiről írok az a dolog a Dél-Alföldi régióra jellemző, úgy ahogy én látom, nincsenek benne valódi helynevek sem, az olvasó ráismerhet akár Battonyára, akár Mezőhegyesre, Csanádpalotára, Mórahalomra, Bácsalmásra, vagy akár a saját lakóhelyére is, éppen azért mert ez a jelenség általános. A felszínen maradás módozatairól szól, akár arról is, hogy valaki az életben maradása érdekében a szürke- vagy a fekete gazdaságba kényszerült. Ezeket is le kellett írnom, mert ez a valósághoz tartozott és az, hogy mennyire leleményes maga „a dél-alföldi ember”, az csak akkor derül ki, ha ezt egyazegyben leírom.

-          … vagyis azért mégis a valóságból merített, valódi életekről, sorsokról írt. Honnan az anyag, honnan az ihlet ?
-          Nagyon sok emberrel találkoztam, beszélgettem, hisz  munkám olyan volt, hogy, az évek folyamán sokan bejöttek hozzám mesélni, beszélgetni, ismertem őket, tudtam róluk. Amikor elhatároztam, hogy könyvet írok a témában, kerestem azokat az embereket, akikről tudtam, hogy átélték ezeket a dolgokat és valamilyen módon megküzdöttek vele. Mert akik nem küzdöttek meg vele, nem tudták feldolgozni azokkal már nem lehetett beszélni, mert belehaltak. Szó szerint belehaltak, hiszen vagy agyon itták magukat, vagy a hatalmas pszichés nyomás hatására valamilyen betegség támadta meg őket és abba. Körülbelül húsz embert kerestem meg, velük beszélgettem. Ezekből a célzott beszélgetésekből, összegyűjtött tapasztalatokból született ez a könyv.  Persze a figurákat igyekeztem megváltoztatni. A férfi főhős karakterében legalább 4 ember személyiségjegyei vannak ötvözve . A pár másik tagja a hölgy pedig teljesen kitalált figura. A szereplők nem csak az életüket mesélik el, hanem miután megnyíltak elmondják a véleményüket erről az egészről, arról, hogy ők hogyan látják, a rendszerváltozást és az azt követő évek történéseit napjainkig. Amikor mindenki kibeszélte magát a regénybeli klubvezető vált és olyan embereket hív meg a foglalkozásokra akik valamilyen módon kilábaltak ebből a helyzetből, és pozitív példaként állíthatók a többiek számára. A cselekmény hol a valóságban hol az álmok mezején játszódik, olykor lírai, sejtelmes, időnként egy-egy helyzetre azt sugallja, hogy nincs is megoldás a valóságból való kilábalásra, csak a hit és a csodák segíthetnek.

 
-          Első hallásra nagyon érdekesnek tűnik… hány példányban jelenik meg? Hallhatnánk egy keveset a technikai részletekről is?
A 400 példányban megjelenő, 220 oldalas könyvben egy regény van. Illusztrációként négy grafika is található a benne, melyeket a borítóval együtt fiam Takács Gergely készített. A tördelőszerkesztője és  korrektora Pápay Aranka volt, aki amellett, hogy maga is író a Héttorony prózai szerkesztője. Ő írta a könyv végére az ajánlót is :


„A sorsfordító idők vesztesei mindig a csapásokat átélt, újra és újra talpra állni képes kisemberek. Az ő vallomásaik mögül finom lírai hangon küldi üzenetét e szokatlan hangulatú naplóregényével Takács Dezső: A rögös út is vezethet sikerhez, az álmok valóra válhatnak, ha hinni tudunk a hétköznapi csodákban, és nem álmodunk túl nagyot.
Burkoltan figyelmeztet; a kudarcokat felejteni nem szabad, mert mindegyik tanulsággal gazdagította, túlélővé, találékonnyá, erősebbé, tette ezt az élni akaró nemzedéket.
A könyörtelen valóságból a természet csodáin, és a jelképes átjárón át vezeti olvasóit, a lelkeket gyógyító értékekig, a reményt adó hit, a szépséges zene és költészet világába. 


-          Jól tudom, hogy magánkiadásban jelenik meg a könyv?
-          Igen, a megjelentetéshez több okból a magánkiadást választottuk, bár egy hátránya annak is van, hisz ekkor a terjesztést is magunknak kell megoldanunk. Hasonlóan az előző könyvhöz a mostani is kapható lesz a helyi Könyvtárban, a Fő utcai Ékszer és Ajándékboltban és a „Nefelejcs” Virág és Ajándék boltban is. Vidéken élő érdeklődőknek pedig postán küldjük el majd, megrendelni emailen (levedia@gmail..com ) és telefonon ( +36-70/338-5139 ) egyaránt lehetséges.

-          Köszönöm a beszélgetést, sok elégedett olvasót kívánok!
                               Ötvösné Oláh Szilvi 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)