Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2012. augusztus 25., szombat

Нова - стара директорка Српске школе у Батањи - írta a PTC

Српске недељне новине, Будимпешта
Скупштина Самоуправе Срба у Мађарској једногласно је одлучила да Вери Пејић - Сутор повери руковођење Српском двојезичном школом у Батањи и у наредних пет година. Тиме је она по трећи пут изабрана за директорку школе. Преносимо интервју из Српских недељних новина са директорком школе којој је цео живот везан за ову установу.
Веома ретко се дешава да Скупштина Самоуправе Срба у Мађарској буде једногласна приликом одлучивања о избору руководилаца оних институција које се налазе у њеној надлежности. Међутим, када се недавно повела реч о будућој директорки Српске двојезичне основне школе у Батањи, сви чланови Скупштине су били истог мишљења, па су Вери Пејић - Сутор поверили да ову установу води и у наредних пет година.Тиме је она по трећи пут изабрана за директорку школе.


Отуда и прво питање за нашу саговорницу: како се осећа неко ко је као стари-нови директор добио једногласну подршку делегата Скупштине ССМ-а?
"Диван је осећај. Да, моја жеља се остварила. Од своје треће године долазим у ову установу. Прво сам похађала забавиште, затим осам година основну школу. Моје прво и једино радно место је ова установа, у којој радим 32 године, само ми се статус мењао, све остало је исто.
И данас је волим, исто као што сам је волела као девојчица из забавишта, школарка, васпитачица забавишта или директорка. Десет година сам руководила српском наставном установом и за сво то време сам се трудила и трудићу се да сачувам традицију која је овој установи дала јединствен карактер."

Шта вас је мотивисало да се пријавите на конкурс и које будуће задатке сматрате најважнијим?
"За добру школу потребан је добар колектив, чији чланови својим способностима допуњују један другог. Наша институција располаже баш таквим колективом. Сматрам својим важним задатком да, као руководилац, одговарајућом расподелом задатака за свакога обезбедим могућност да својом способношћу постане активан и користан члан колектива. Непрекидан развој способности ученика, развој ефикасности и подизање нивоа васпитно-образовног рада сматрам својим веома важним задатком.
Батањска српска школа бележи 219 година постојања. Она је једна од две српске, народносне, осморазредне школе у Мађарској. Наша установа носи у себи вишевековне обичаје и културу. Важан задатак је сачувати, неговати и пренети све те вредности на будуће генерације. Доказало се из мог вишедеценијског искуства у мањинској настави, да је народносно образовање тешко, али је исто тако одговоран и леп задатак.
Само у сарадњи са другима може се постићи резултат, па преферирам и сматрам важним оптимистичку и добро расположену заједницу наставничког већа. Знам да ми је основни задатак да се настави несметано функционисање српске школе."
Нових пет година је пред вама, па нам реците како изгледају конкретни планови за будућност школе?
"Планова увек има много. Желим да се наставе грађевински радови у школи. У првом реду, то је конкурс који је расписан у априлу. Ако би тај конкурс био успешан, могли бисмо саградити ново забавиште, али не само то, него бисмо том изградњом у поткровљу добили једну мању спортску халу. Школа би у првом реду добила највише овом градњом, јер је забавиште то које обезбеђује ученике школи. Ако имамо једно јако забавиште, са две групе, можемо се надати да ће у школи бити више ученика.
Наша важна улога је да учимо децу, а не предмете. Дечју пажњу је тешко одржати, јер се мења њихово интересовање. Пуно времена проводе испред компјутера, вешто користе дигиталну технику. У школи су деца која су већ „онлајн" личности. Школа се мора развијати у том правцу како би користила интерактивне табле за рад, припремање дигиталних наставних јединица, успостављање базе знања. Развијање информационе технологије и њено коришћење за стручне предмете. Овим путем би се побољшао квалитет образовања. У демократском систему боље пролазе оне особе које имају веру и наду у себе, добро комуницирају, самостално доносе одлуке, али сарађују са другима."
Да ли је тешко бити директор овакве институције?
"Организациони део овог посла волим и уживам у томе. Руководилац установе поседује велику одговорност у очувању, неговању и предаји мањинских вредности. Образовно-васпитни задатак установе, није једноставан. Резултати се могу постићи искључиво чврстом и упорном сарадњом родитеља, деце и педагога. Директор понекад остаје сам на својој страни, јер некад треба да каже и лоше ствари, али у корист школе. Али ако човек има иза себе добар колектив на који се може ослонити, као што ја могу на мој колектив, онда та добра веза у сваком смислу олакшава рад."
Број ученика се знатно повећао у односу на ранији период. Шта је допринело да ова школа постане популарна и шта је, по вама, кључ успеха једне школе?
"Не знам да кажем који је добар рецепт, али могу да вам кажем оно што увек говорим свом колективу: да свако од себе треба да пружи и више од максимума и да ради од срца и из душе. Онда ће то и други видети. Мени је драго што су и други видели да се овде нешто ради и да је то добро."
Да ли се и колико ваш лични живот уплео у професију којом се бавите?
"Прави директор је то свих 24 сата, а не само док је у школској згради. Дању, ноћу треба размишљати о томе како побољшати рад, шта треба да се уради да буде лепше... Овај посао захтева такву особу, тако да се и мој приватан живот тотално уплео у професионални", каже Вера Пејић - Сутор. 

Позив Србима из Румуније
"Већина ствари које сам зацртала као циљеве у протеклих десет година је урађена. Највећа ствар је обнова зграде која је успешно приведена крају. Ако сам са списка циљева изоставила нешто, то сам оставила себи за даљи период, у првом реду да се отворимо ка Румунији и направимо ванграничну сарадњу са Србима тамо, по питању образовања ученика. Наставни кадар се скоро сав променио откако сам ја овде, јер је доста њих отишло и у пензију. У мојој глави је увек идеја да враћам бивше ученике у школу да раде. Они већ познају дух школе, ништа им није ново и лако се уклапају у рад и заједницу", каже Вера Пејић - Сутор.

forrás : http://www.rts.rs/page/rts/ci/RTS+Satelit/story/1516/%D0%A1%D0%90%D0%A2+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1159484/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+-+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5+%D1%83+%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B8.html

3 megjegyzés:

 1. A szerbül nem tudó idelátogatók is szeretnék elolvasni a fenti cikket!

  VálaszTörlés
 2. Ha az a bizonyos battonyai újság is olyan lenne mint ez az oldal, akkor inkább ne!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen. Ha néhány cikket írnál ide Te is a körülötted történő közérdekű eseményekről, nem csak ilyen "kedves" hozzászólásokat biztos sokkal jobb lenne ez az oldal is. Küldhetnél pár fotót is, azzal még több lenne ez az oldal és sokkal érdekesebb is. - Ezt szajkózom már 2 éve, amióta a Netnyúz elindult : annál jobb lesz (lenne), minél többen írjuk!

   De hát beszólni 1 perc, 1 cikket megírni meg 1 óra minimum, végülis érthető... :/

   Törlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)