Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2011. február 22., kedd

Hetvenkét kutya is megfordult már a telepen egy hónap alatt - írja rólunk a BEOL

2011. február 20. 17:10 K. E.
Gyepmesternek lenni nem a leghálásabb hivatás. A battonyai Gáspár Tamás mégis ezt a munkát választotta. Munkája értelmét az látja igazán, akit már támadott meg kóborkutya vagy pusztult el nagytestű állata.

Ottjártunkkor Gáspár Tamás éppen kutyatáppal megrakodva ért a battonyai gyepmesteri telepre. Kell a muníció, nagy a forgalom: sok a kóbor-, meg a kivert állat. Havonta akár 72 eb is megfordulhat itt.
— Négyen dolgozunk, mindenkinek megvan a maga feladata — mondta a gyepmester. Reggel hétkor kezdenek, kivéve ha a velük szerződésben álló önkormányzatok ennél korábbi befogást kérnek. Ekkor ketten elindulnak a terepre, ketten pedig a telepen maradnak.

Etetik a kutyákat, tisztítják a ketreceket, átveszik a battonyaiaktól az állati hullákat. A város úgy kötött szerződést a gyepmesterrel, hogy ingyen adhatják le a tetemeket, azt az önkormányzat fizeti. Így nem az árokba, vagy a Száraz-érbe kerülnek az elhullott jószágok.
— Sokan azt sem tudják, mi fán terem a gyepmesteri munka. Volt, hogy az egyik faluban, amikor meglátták a kocsit, a gyepmesteri felirattal, megkérdezték, hogy az ő füvüket is levágnám-e. Hát a fűnyírástól igen távol áll ez a munka — mosolygott Gáspár Tamás. S hogy mi a dolga a gyepmesternek?

A szerződött települések területén befogja a kóborló ebeket, elszállítja az állati tetemeket. Vagy saját maga oldja meg az önkormányzat a gyepmesteri feladatot vagy szakcéget kér fel rá. Gáspár Tamás tapasztalata szerint vannak települések, amelyek elsumákolják a kérdést.
— Sajnos megjelent a piacon a fekete konkurencia is. A gyepmesteri telepet szigorú előírásoknak megfelelően kell létrehozni, működtetni. Egy „kolléga” még hatósági nyilvántartásban sincs, nemhogy szabályos teleppel rendelkezne. Remélem a hatóságok fellépnek ellene.

Gáspár Tamást a kutyák befogásáról is kérdeztük. Az emberekben — talán a filmek után —, az él, hogy hurokkal vonszolják a négylábút a kocsihoz.

— Leggyakrabban „lepkehálóval” dolgozunk, ez a leghumánusabb. Ez egy 70x100 centis hálós eszköz, amit ráborítunk a kutyára. A nagyon vad ebeket pedig fogó segítségével tesszük be a kocsiba. Védőkesztyűben dolgozunk, de a kutyák foga sokszor átlyukasztja, nemcsak a kesztyűt, a kezünket is. Éppen ezért sokféle védőoltást kapunk, az állati tetemek miatt is és a fertőzések elkerülése érdekében.

A telepen 14 napig maradnak a kutyák. Ha nem jelentkezik a gazdájuk, vagy nem fogadja örökbe őket valaki, akkor a hatósági állatorvos elaltatja az ebeket.

— Fáj a szívem értük. De a több éves tevékenységem alatt már többezer kutyám lehetne...

Gáspár Tamás elmondta, öröm, ha jelentkezik a gazda. De ez ritkán fordul elő, akárcsak az örökbefogadás. A kutyák talán 8 százaléka kerül emberhez, közülük is csak a kölykök. Az öregek már nem kellenek senkinek...
forrás : http://beol.hu/bekes/kozelet/hetvenket-kutya-is-megfordult-mar-a-telepen-egy-honap-alatt-361282

A fényképeken szereplő kutyák nem tudják mi az a hely, amiről Gáspár Tamás beszélt. Bár egy kutya sem ismerné meg...
Ezt a kutyust (Rexit) például mi is kölyök korában a helyi kutyamenhelyről fogadtuk örökbe pár éve:

18 megjegyzés:

  1. Micsoda hazugságok!Gyepmesterünk évi 500000Ft-ot kap a a Polgármesteri Hivataltól,ennek ellenére minden elhullott állat elszállításáért pénzt kér.Az általuk befogott kutyát csak pénzért adja vissza a gazdának,ha fajkutya és a gazda kétségbeesetten szeretné visszakapni egyre magasabb az összeg.Ki kell fizetni a veszettség elleni oltást(nem kapsz semmilyen bizonylatot)és az etetést.PÉNZÉRT ÁRULJA a kutyákat!!!!Ha nem fizetsz,nem kapod vissza a kutyádat.Ez az igazság!!!

    VálaszTörlés
  2. Nincs erre jó megoldás.
    Úgy emlékszem mikor csatlakoztunk az Eu-hoz még azt is lehetett hallani,hogy megszabták mivel lehet etetni az állatokat.
    Most,hogy a kenyér is olyan drága lesz,hogy magunknak is be kell osztani,akkor mi marad a kutyusoknak.
    Itt is csak a fizetéssel foglalkozik az előttem író,nem a kutyával.
    A kutya nélkül az emberek többsége nem tudja elképzelni az életét.Ugyan úgy jár neki a védőoltás,a kényeztetés és nagyon szereti,ha szeretik.Nem hiába mondják a kutya az ember leghűségesebb barátja.
    Más községekből is Battonyára vitték el a kóbor kutyákat.

    VálaszTörlés
  3. Azért írtam "névtelenül,mert féltem a kutyáimat a "megtorlástól" és nem a fizetést hangsúlyoztam,hanem azt,hogy ez mellett mindenféle szolgáltatásért fizetni kell és nem is keveset.Tehát a Gyepmester szolgáltatásai nem ingyenesek,mint a cikkben elhangzik.Legfőképpen a kutyák sorsáról írtam,hogy ha befogták és kiakarja váltani a gazda,fizetnie kell érte,pedig ingyen kellene visszakapnia.Sajnos nagyon kevesen keresik itt elkóborolt állataikat,hiszen sokan egyszerűen kidobják a kutyát mindenféle okok miatt.Ha meg elszökött,nem baj,majd lesz másik.Tisztelet a kivételnek!

    VálaszTörlés
  4. Elnézésed kérem kedves névtelen.

    A cikket író gondolom kijavítja ,ha valótlant állított a gyepmester.

    Több szem többet lát.

    VálaszTörlés
  5. Nem én vagyok a kutyás
    de nem értem miért is várja el valaki, hogy ingyen legyen minden. Be kell csukni a kutyát, hogy ne menjen ki az utcára, és akkor nem lesz befogva. Ha meg kimegy és befogják, akkor azt etetni kell.... stb. Ez pénzbe kelül.

    VálaszTörlés
  6. A ma reggel sem volt másabb mint a többi, bár gazdáim kétszer is kijöttek hozzám az udvarra. Álltak felettem, és beszéltek egymás között ..mit mondjak, tanácstalan lettem. Mit beszélhetnek a fejem felett? A főgazdi egyszer csak nyakörvemmel, pórázzal érkezett és magához hívott. Nem nézett rám, gondterhelt volt. Nem olyan, mint amikor sétálni indulunk. Betettek abba büdös dobozba, amit ők kocsinak hívnak. Na, már megint szúrni és böködni fognak, meg a számban kotorászni. Engedelmesen feküdtem a büdös doboz hátsó részén, az ilyesmit egyszer egy évben ki szoktam bírni. De az idő telt, és én éreztem, túl messze megyünk az udvaromtól. Nagyon ideges lettem. Nagy sokára megálltunk egy nagy zöld kapu előtt. Én annyira megijedtem, hogy ki sem akartam szállni, de főgazdi igen mérgesen ráncigált ki az autóból. Bevonszolt hiába kapaszkodtam mind a négy lábammal a betonba, és hiába sírtam és hiába ugráltam fel a főgazdihoz és nyalogattam a kezét egy olyan helyre, ahol zöldruhás emberek és nagyon furcsa szagok voltak. Egy kis asztalnál az egyik zöld ruhás írt egy nagy könyvbe, majd kivette a főgazdi kezéből a pórázt, és bevitt engem egy terembe, ahol csupa rács volt minden, és hangosan ugattak kutyák. Hideg, nedves betonon találtam magam. A ketrec, amibe becsuktak épp akkora volt, hogy két lépést tudtam megtenni. Volt benne egy műanyag ágy. Orromat a rácshoz nyomtam, és néztem a szemben levő ketrecben gubbasztó kiskutyát. Kérdeztem tőle:Hé kishaver, hol vagyunk?A kiskutya rám nézett, nem szólt, csak tüdeje szakadtából köhögni kezdett, és rázta a fejét. Befeküdtem a sarokba, és hallgattam a többieket. Egy mély hang azt mondta: Haza akarok menni, gazdi, hol vagy? Egy gyenge hang azt mondta: Fázom nagyon, vigyél be a szobába!Egy másik sírt: Nagyon kell pisilni, engedj ki!Egy harmadik hang azt nyöszörögte: Jön a babám, segítség, orvost hívjatok, jön a babám! Egy negyedik azt zokogta: Meghalt a kisbabám.Én csak hallgattam, és nem értettem semmit.

    Hosszú évek óta ugattam a postást, a motorosokat eddig mindig megdicsértek. Hát egyszer-egyszer átmentem ahhoz az édes szomszéd szukához, de éjfél előtt otthon voltam, abból sem volt nagy balhé. Miért zártak most akkor ide, ahol a kutyák sírnak? Nem voltam válogatós, örültem, ha kaptam vacsorát, nem ástam ki a főgazdi szépen ültetett virágait, és az ajtót sem kapartam, megértettem én, hogy az udvar az enyém, és nem a konyha. Miért hagyott itt most engem a gazdi, ahol félelemszag van? Elnyomott az álom. Azt álmodtam, gyerek vagyok, és amikor a mamámnál laktam, jött a főgazdi, felemelt, megölelgetett és azt mondta, milyen szép kiskutya vagy, hazaviszlek, a mi kutyánk leszel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volna a forrást is megjelölni. Ez az én írásomból kiragadott részlet és évekkel ezelőtt egy lapban jelent meg - a főváros, Illatos út gyepmesteri teleppel kapcsolatos cikkem egy része.
      Köszönettel
      Tenner Anna

      Törlés
  7. Egyszer csak arra ébredtem, hogy iszonyú hideg vízsugárral locsolják a ketrecem betonalját. Bemenekültem a műanyag ágyikóba. Hoztak ennivalót, de olyat, amilyet még sosem láttam.

    Jött egy fehérköpenyes ember, és a ketrecek között járva azt mondta: őt, őt, őt és őt.

    Aztán injekciós tűvel megszúrta őket. És sosem hallott sóhajok hangzottak a teremben. Halálszagot éreztem. Nem volt kedvem enni. A szembe kiskutya köhögött, délben már nem hallottam a hangját és nem mozdult. Gazdi gyere értem!

    A szembe kiskutya nem mozdult, hiába szólongattam. Később láttam, elvitték. Úgy, mint a többieket az injekció után. Hoztak a helyére egy sírós másikat, aki reszketve kucorodott be a sarokba. Ő zokogva mesélte: Mielőtt idehoztak, a kisgazdi mondta nekem, nem is gondolták, hogy ilyen nagy kutya lesz belőlem. A kisgazdi szülei nem akartak engem, de kisgazdi nagyija azt mondta, karácsonyra kell ajándék a gyereknek. Igaz, a kisgazdi sem foglalkozott sokat velem, sokszor bepisiltem, pedig kértem, hogy vigyenek sétálni, de nem vittek. Tegnap egész nap egyedül voltam, és este amikor hazaért a kisgazdi mamája, éktelen haragra gerjedt, amikor látta a pisit és azt kiabálta: viszlek a sintérnek.

    Szóval, sintérnek hívják a helyet, gondoltam. Még sosem hallottam ezt a szót.

    Egy reggel jött egy helyes lány, beszélt hozzám, mondta, hogy semmi baj kutyus, majd csak jönnek érted.

    Aztán egy hét múlva is jött. Megint megígérte.

    Teltek a hetek, már a negyedik is, de nem jött értem senki. Fáztam, alig mertem pisilni, kakilni ,engem úgy tanítottak, hogy a kutya nem csinál a helyére. Néha emberek jöttek az utcáról, és mondták a zöldruhásnak, hogy kutyát szeretnének. A szembe kiskutya nem kellett nekik, mert mondta a zöldruhás, hogy a kiskutya nem szobatiszta. De azért voltak, akik elmentek. Volt akit a zöldruhás vitt el , éreztem a halálszagot, hallottam az utolsó sóhajt. Volt akit más emberek vittek, úgy mondták, haza. Hozzám soha nem jött oda senki ,igaz én sem mentem a rácshoz, nem a gazdám látogatott meg.

    Érzem, hogy nincs mire várnom. A gazdám nem jön értem. Nem értem, mi rosszat tettem, miért kellett ide kerülnöm, hogy hetekig ne futkoshassak, ne érezhessem már messziről az idegen szagát, hogy ne köszönthessem a hazaérkező gazdámat Mit tettem? Nem fogja megmondani nekem ezt már senki. Fáj mindenem. Éhes sem vagyok. Csak fáradt és fázom. Nem tudok tovább várni, bocsáss meg gazdi, nem várhatlak meg...utolsó sóhajommal is csak annyit kérek, ne haragudj rám, nem csináltam semmi rosszat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volna a forrást is megjelölni. Ez az én írásomból kiragadott részlet és évekkel ezelőtt egy lapban jelent meg - a főváros, Illatos út gyepmesteri teleppel kapcsolatos cikkem egy része.
      Köszönettel
      Tenner Anna
      info@lelenc.hu

      Törlés
  8. Akkor mire kapja az évi fél milliót csak Battonyától,amiben benne van az én adóm is?Hja,meg törvények is vannak a sintértelepek működésére,többek között.Látszik,hogy nem vagy állatszerető Ped,nincs kutyád(talán jobb is)és nem tudhatod,hogy a kutyák néha meglógnak a legbiztonságosabban elkerített udvarról is.

    VálaszTörlés
  9. Csabi nemes lélek vagy ebben is,mint sok másban!Gratula!

    VálaszTörlés
  10. Jaj Csaba ez olyan megható !
    Biztos jó kis summát vesz fel a sintér,de azért elgondolkozhatna rajta hogy,néha egy egy hírdetést feldobhatna ,,PL.:ezt a kiskutyát tegnap találtuk a Somogyi utca sarkán és várja szerető gazdiát! plussz képet róla !
    Mert lehet,hogy pont egy idős nénikétől lépett le ,és szegény visszavárja,,de nincs fábri tv-e,vagy netnyúza,de viszont a szomszéd látja a hírdetést,és ismeri a néni kutyusát,és lám meglesz a kutyus !
    Vagy örökbe fogatható hírdetések,képekkel ilusztrálva !Szerintem ezt megtehetné igazán ! Sok sok kutyus gazdára találna !

    VálaszTörlés
  11. Csaba ez nagyon megható volt, látszik, hogy szereted az állatokat. Írjál sokat, mert jó olvasni!

    Névtelennek meg csak annyit, hogy de igen én is szeretem az állatokat, és pontosan 3 kutyám van az udvaromban. Úgyhogy tudom, hogy pénzbe kerül a tartásuk, ahogy nekem, úgy a gyepmesternek is. A kutyák néha kiszöknek igen, de nem mindig fogja be a sintér, ahhoz nagyon sokszor kint kell lennie egy kutyának, hogy befogják, mondjuk úgy, hogy a szomszédok megelégelik az örökké az utcán lévő kutyát és kihívják rá a sintért. Erre gondoltam, amikor írtam, hogy jobban kellene vigyázni.
    Az ötlet viszont jó, tényleg nagyobb nyilvánosságot kellene kapniuk a telepen lévő kutyáknak! Mondjuk az önkormányzati támogatás feltétele lenne a közzététel. Ez nem kerülne pénzébe a sintérnek, van neki facebookos oldala, oda minden talált kutyáról felrak egy fényképet, és kész. Mindenki tudná, hogy ha nem találja a kutyáját Gáspárt Tamás facebookos oldalán kell keresnie először. Szerintem nem egy bonyolult dolog és könnyen megoldható.

    VálaszTörlés
  12. " Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért ,amit megszelídítettél . " Ez a mondat örök igazság kellene , hogy legyen az emberek részéről . Kár , hogy ez nem minden esetben igaz . Sajnos !

    VálaszTörlés
  13. Battyonyával kapcsolatban egy közösségi portálon is sok megjegyzés olvasható, többek között az, hogy az állatok életének kioltása horrisztikus kegyetlenséggel történik. Telefonon kerestem a Jegyző úrat, aki ezt közölte: Gáspár Tamás vállalkozó a gyepmester, akit Lehoczky György hatósági állatorvos felügyel. A vállalkozó Mezőkovácsháza kistérség több településével is szerződésben áll. Jegyző úrnak fogalma sincs, mennyi férőhelyes a gyepmesteri telep. fogalma sincs, mennyit fizet Battonya és a többi település a vállakozónak. Fogalma sincs, mennyi kutya kerül be a telepre és mennyi kerül ki, mennyit altatnak el. Tudomása van arról, hogy "valakik terjesztik" (idézet a jegyző úrtól), hogy nem szabályosak az eutanáziák, de volt ellenőrzés és minden rendben találtatott.
    Tenner Anna Lelenc Kutyamentő Egyesület info@lelenc.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna

      Örülök annak, hogy ezt az oldalt megtalálta.
      Az írást feltöltöttem ide, mert nagyon megtetszett, azért pedig, hogy a forrást nem jelöltem meg elnézést kérek. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy olvasom és nem tudom abbahagyni annyira megható és valós a történet. Az egész világnak tudnia kell, hogy kutyusok (és minden állat) érző lények nem csak "kutyák", "(állatok)". A mai világban nagyon sok a felelőtlen állattartó !!! Szívesen
      olvasnánk a többi írását is.

      Üdvözlettel:

      Boros Csaba

      Törlés
    2. Kedves Csaba, nincs semmi baj, örülök, ha a forrás is megjelenik. Több írásom van, de azok inkább akkor voltak aktuálisak, amikor íródtak. Amennyiben van téma, van kompetenciám, szívesen írok.
      Üdv
      Tenner Anna

      Törlés
  14. Boros Csaba,
    KOSSZONOM !
    Lehet, minden kutya tulajdonosnak, oda kenne adni ezt az elmondast, mikkor embertelenul lemond kutyajarol !
    Ha, mar kutya tulajdonos HATAROZTAD, hogy legyel, hat legy felelos is !
    Ha, nem tudod tovabb tartani a kutyat, keres neki egy mas gazdat ! ne dobb el a " szemetben " !
    Tobb mind 1 eve, gondolkoztam, hogy meglatogatom a Battonyai kutya otthont, sehol nem latam egy iciri picinyi reklamot ezt illetoen sajnos...
    Gondolom, jo otlet a fentirt, hogy reklamozak a kutyak eltuneset es orokbefogadasat
    ( en, 2 kutyaval jotem at Erdelybol, az egyiket, idos kora miatt es betegsege miatt, kenytelen voltam elaltani 9 eves koraban...a tegnap fogadtam orokben egy csodalatos kiskutyat...peddig, amelyek megvan a " leanyom " , nekem nem allat !
    hannem a leghusegesebb, leglojalisabb, leggosszintebb baratom
    A Jo Isten tarcsa meg sokaig !

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)