Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2011. február 4., péntek

Szerb és román felháborodás Battonyán - a Magyar Nemzet írta rólunk

A Magyar Nemzet archívumon ma még csak a január 25-i lapszám van fenn, de ma reggelre valaki a postaládámba tette a cikk fénymásolatát, neki köszönhető, hogy már most el tudja olvasni aki kíváncsi rá (és más forrásból még nem tudta megszerezni), íme :

2011.02.14. - Ma már fent van a teljes cikk az MNO archívumában :
Szerb és román felháborodás Battonyán

A Békés megyei település szocialista polgármestere a nemzetiségi iskolák rovására növelné a magyar intézmény létszámát
2011. február 2. 00:00
Borsodi Attila
Alapító okiratban maximálnák a szerb és román iskolákba járók létszámát Battonyán, mivel egyre több magyar választja a nemzetiségi intézményt, és így veszélybe kerülhet az önkormányzati iskola felújítására kapott 300 millió forintos támogatás. Miközben a lépés ellen tiltakoznak a nemzetiségi iskolák vezetői, a polgármester állítja: szó sincs korlátozásról, csak azt szeretné, hogy a nemzetiségi iskolákban is egészséges osztálylétszámok legyenek, és a magyar intézmények érdekei se sérüljenek.

Korlátozná a helyi szerb és román általános iskolákba felvehető gyermekek létszámát Karsai József, Battonya polgármestere, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő azért, hogy így biztosítsa a szükséges gyermeklétszámot a közelmúltban elkészült önkormányzati fenntartású intézményben – tudta meg a Magyar Nemzet egy neve elhallgatását kérő helyi lakostól.
Boros Csaba, a helyi képviselő-testület fideszes tagja az ügy hátteréről elmondta, mivel mind kevesebb gyermek születik Battonyán, a szegénység és a munkanélküliség miatt pedig egyre nagyobb az elvándorlás, a községi iskolába nem jelentkezik elegendő gyermek. A kis osztálylétszámokkal működő nemzetiségi iskolák viszont egyre népszerűbbek, ami tovább rontja az önkormányzati intézmény esélyeit. – Karsai József ezért akarja a nyolcfős minimumra szorítani a nemzetiségi iskolák osztálylétszámát, és testületi ülésen hamarosan ennek szellemében módosítaná a szerb és román iskolák alapító okiratát. Ezt a december 15-i ülésen beharangozta – közölte a politikus. Hozzátette, a polgármester hasonló terveket szövöget a nemzetiségi óvodák kapcsán is. Boros szerint a szülőknek joguk van eldönteni, hogy hová járassák gyermeküket. A képviselő hangsúlyozta: jó lenne úgy rendezni az ügyet, hogy Battonyán nyugalom legyen a nemzetiségek között.
Szutor Lászlóné a nemzetiségek elleni durva támadásként értékelte, hogy Karsai József alapító okiratban akarja korlátozni a szerb és a román iskolákba felvehető gyermekek létszámát. – Ez egész egyszerűen lehetetlen, az önkormányzat ilyen módon nem diszkriminálhatja a nemzetiségi iskolákat. Nem szabhatja meg, hogy mennyi gyermeket vehetek fel. Hol élünk? – tette fel a kérdést a Szerb Általános Iskola és Óvoda vezetője, aki egyben a helyi szerb önkormányzat elnöke is. Szutor Lászlóné szerint azért népszerű az intézményük, mert náluk hagyományápolás folyik, a gyermekek táncolnak, énekelnek. Az osztályok létszáma pedig kicsi, a tanulók nyelveket tanulhatnak. – A polgármester elnézést kérhetne a viselkedése miatt – fűzte hozzá.
A Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda igazgatónője megjegyezte, Battonyán eddig a három nemzetiség – a magyarság, a szerbség és a románság – békésen élt egymás mellett. – A nemzetiségek oktatási intézményei az elmúlt évszázadokban szintén jól együtt tudtak működni, sohasem ellenségeskedtünk egymással. Az utóbbi évtizedekben, években azonban egyre kevesebb gyermek születik, ami a tanulói létszám csökkenéséhez vezetett. Ezzel párhuzamosan a szülők egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nemzetiségi oktatásnak. Örömmel vettük észre, hogy az elmúlt öt-hat évben 10, 12 vagy akár 14 gyermek is az intézményünket választotta. Ez részben annak volt köszönhető, hogy több román család telepedett le Battonyán, de néhány magyar szülő is hozzánk íratta be gyermekét. Nem hittük volna, hogy ez kiválthatja az önkormányzat nemtetszését – fogalmazott Olteanu Júlia.
Karsai József szerint aljas vád, hogy ő korlátozni kívánja a román és szerb iskolák létszámát. – Ezeket az intézményeket azért működtetjük, hogy megőrizzük a nemzetiségi gyermekek identitását. A szerb és román iskolákba azonban minimum 70 százalékban olyanok járnak, akiknek a felmenői soha nem tartoztak a nemzetiségekhez, és nem beszélik sem a román, sem a szerb nyelvet. Ráadásul legalább tizenhat olyan óvodás van, aki után az intézmények nem kapnak állami normatív támogatást. Körülbelül húsz iskolás után pedig intervenciós támogatásra jogosultak, miközben ezek után a gyerekek után a magyar iskola kapna állami normatívát – mondta. Kitért arra is, hogy a nemzetiségi intézmények, különösen a szerb iskola, már most is túlzsúfoltak. – Eközben egy magyar óvodát, amelyet most újítottunk fel, a bezárás veszélye fenyeget. Számításokat végeztünk arra is, hogy mekkora létszám szükséges ahhoz, hogy a magyar iskola felújítására kapott 300 millió forint állami támogatást ne kelljen visszafizetni. Most ez is veszélybe került – jelezte Karsai. Szerinte gondot jelent az is, hogy egyetlen tantárgyat sem oktatnak az intézményekben a nemzetiségek nyelvén, pedig azt ellenőrizni fogják. Úgy véli, az lenne a megoldás, ha megegyeznének a helyzet rendezéséről. – A törvények betartása mellett azt szeretnénk elérni, hogy a nemzetiségi iskolákban is egészséges osztálylétszámok legyenek, és a magyar intézmények érdekei se sérüljenek – hangsúlyozta Battonya polgármestere.

Forrás : http://www.mno.hu/portal/763190

17 megjegyzés:

  1. Tisztelt battonyai lakos . Hát üdv a való világban ! A fentebb leírtak egy részét már vólt módom olvasni valamely címke alá írva . Ezzel tehát sok újjat nem tudott mondani , mint ahogyan a levél további részeinek megfogalmazása sem új dolog számunkra . Ha figyelemmel kiséri ezen óldalakon leírtak tőbbségét rá kellett jönnie ,hogy mi többnyire az ön által leírtakkal egyet értünk , színte már hónapok óta azon vagyunk , hogy battonya életében végre gyökeres változás jőjjön létre . Tudom az általam eddig és a továbbiakban leírtak kioktatónak tünhetnek , amiért elnézését kérem . Levelét olvasva számomra úgy tűnik ,hogy ön érintett , mint nemzetiségi lakosa battonyának. De szerintem (is) városunkban csak és kizárólag battonyai lakosokról beszélhetünk . Mert a több nemzetiség ellenére sem vólt az átlag ember és ember között külömbség , nézeteltérés ez idáig ,és nem lessz ezután sem . Nekünk , akik itt élünk ez így vált természetessé , így lett teljes , és ez így van rendjén . Az , hogy magyar honfitársaink a szétszabdalt országunk hatására hogyan , milyen jogokkal felruházva élnek ( sajnos hogy ezt kell leírnom , a szivembe ilyenkor mintha egy tört szurnának !! )más országokban arról sok nagatív dolgot lehet hallani . Ilyen körülmények , szerintem mint amit helyben tapasztalunk , valószínűleg nekik nem adatik meg . A helyzet nekünk adott . Itt élünk közösen jóban és rószban . Ha valami nekünk fáj azt önöknek is érezniük kell , ha sérelem éri önöket az ellen nekünk is kötelességünk harcolni . Ez számunkra a múlt törvénye ! Azt csak remélni merem , hogy ezen levél nem végső kétségesésben fogalmazódótt meg , mert ha ez így vólna számomra azt jelentené , hogy a harcot máris elvaszítetük mielőt az valójában elkezdődött vólna . Én mint magyar állampolgár bízóm a nemzetiségiek erejében , a város erejében és remélem közösen összefogva céljainkat elérni tudjuk . Mindehez kivánok önöknek , magunknak sok sikert !!!

    VálaszTörlés
  2. Hope előző hozzászólása előtt volt az a bizonyos levél hozzászólásként, amit ismeretlen szerző (battonyai lakos) küldött a Magyar Nemzetnek és még pár helyre. Ezt a levelet ide is feltette valaki, és azért kellett eltávolítanom, mert van benne pár teljes név kiírva, olyanoké, akik nem közszereplők, tehát sértette volna a személyiségi jogaikat ha itt maradt volna a levél benne a nevükkel.
    Erre a levélre reagált Hope.

    VálaszTörlés
  3. Én nem vagyok nemzetiségi. De a gyerekemet szerb, vagy román oviba fogom járatni. No comment.

    VálaszTörlés
  4. Ho-Hó,Majd azt Karsai apánk fogja megmondani hova fogod járatni !

    VálaszTörlés
  5. El lehet-e dönteni hogy a mákos rétes finomabb, a túrós, vagy a meggyes? Kinek-kinek ízlése szerint :)
    Nehogymár megmondják, hogy akinek szőke a haja, az holnaptól csak túrós rétest ehet....

    VálaszTörlés
  6. Nagynemzeti összefogás Orbán célja.Nagymagyaország?

    Névtelentől idéztem:
    mét kérdezem: hogyan várjuk el, hogy a határon túli magyarokkal különbül bánjanak, ha az itteni nemzetiségek sorsát hadurakra bízzuk?

    Na ki a határon tuli mi vagy ők?

    VálaszTörlés
  7. A mai szingli hercegnő
    Volt egyszer messzi földön egy önálló, magabiztos hercegnő, aki egy szép napon a kastélya mellett zöldellő mezőn, a kristálytiszta tó partján, környezeti kérdésekről elmélkedve, egyszer csak meglátott egy ronda, zöld békát.
    A béka ráugrott a hercegnő térdére, és azt mondta:
    --"Ó, csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak. Ha megcsókolnál, ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék. Akkor drágám, összeházasodhatnánk, és rögtön beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt. Azután Te főzhetnél, moshatnál ránk, gyerekeket szülnél nekem, nevelhetnéd a gyerekeinket, és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél!"
    Aznap este, miközben a hercegnő könnyű vacsoraként, enyhén fehérboros hagymamártásban megfuttatott fenséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva csendesen így szólt:
    --"Na, én ezt kurvára másképp gondolom..."

    VálaszTörlés
  8. Te kannibál singli hercegnő, megetted a leendő gyermekeid apját ??? Ezért életed végéig szinli maradsz. Illetve csak úgy 30 éves korodig, azontúl vénkisasszony lesz a neved, 60-tól meg boszorkány.

    VálaszTörlés
  9. http://www.beol.hu/bekes/kozelet/lemondott-a-varos-a-nemzetisegi-iskolakrol-360631

    VálaszTörlés
  10. Nissan Terrano Karsainak
    A szociális földprogram atyja terepjárót is kap
    2005. július 4.
    Nagy értékű terepjárót – annak minden járulékos költségével –, valamint mobiltelefont, szakmai stábot és irodákat is biztosít a kormány Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselőnek, akit a szociális földprogram kidolgozásával bízott meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Karsai konkrét tevékenységéről viszont egyelőre nem tudunk közelebbi információt.
    A polgári kabinet idején többek között a búzaégetésről elhíresült Karsai József kormánymegbízottként 2002-ben 4 770 000 forintot kapott beruházási célokra a programhoz: ebből az állandó használatra átadott Volkswagen Passat értéke négymillió forint – olvasható a lapunk birtokába került részletes megállapodásban. Később ezt lecserélte egy Ford Mondeóra, majd 2005. május 30-tól már a Nissan Terrano terepjárót használja a kormánymegbízott. A gépjármű éves üzemeltetési költsége mintegy 340 ezer forintot tesz ki. Az apanázs része volt még két számítógép-konfiguráció 700 ezerért és egy 70 ezer forintos mobiltelefon. A személyi juttatásokra szánt kiadások között a szakmai feladatok koordinátorának bére havi 400 ezer forint. A működésre összesen közel 14 millió forintot kapott a programiroda 2002-ben.
    A több minisztérium által finanszírozott szociális földprogramot elkészíteni hivatott Élhetőbb Faluért Alapítvány havi 52 ezer forintért bérel bútorozott irodát. Karsai közben idén június elsejétől a földművelésügyi tárca Kossuth téri székházában is térítésmentesen használ két felszerelt irodát.
    Lapunk szombati számában megírtuk, hogy Gráf József agrárminiszter nem ért egyet Karsai József kormánymegbízotti kinevezésével. Ezt Szilvásy Györgynek, a miniszterelnök kabinetfőnökének írt levelében fejtette ki a szakminiszter. Szerinte nem világos, hogy Karsai tevékenysége miként kapcsolódik a szociális földprogramhoz, amelynek kidolgozására egyébként már 2004. május 31-én, tehát több mint egy évvel ezelőtt lejárt a határidő. Gráf azt is kifogásolta, hogy a kormánymegbízott idén januárban a Nemzeti földalapkezelő szervezettől minden adatot bekért az állami és a magántulajdonú földterületekkel kapcsolatban.
    Lapunk érdeklődésére Batiz András kormányszóvivő tegnap nem tudott pontos tájékoztatást adni Karsai József megbízásának körülményeiről és tevékenységéről, ma délelőttre ígért választ.Szocialista kötelékben a "battonyai búzaégető"
    Mióta Medgyessy Péter az MSZP kormányfőjelöltje, nyilvánvaló, hogy a szocialistáknál nem feltétlenül előny a párttagkönyv. A kívülről jövő Doszpot Péter rendőr alezredest a nagykátai alapszervezet hamar befogadta, ám a "battonyai búzaégetőként" elhíresült Karsai József személye sok békési szocialista szemét szúrja.
    "Torgyánt csak saját módszerével lehetett legyőzni: apró demagógiával" - értékelte a közelmúlt egyik "nagy diadalát" a búzaégetésről elhíresült Karsai József. A kitartó háborúskodás sikerén felbuzdult battonyai gazda már személyes politikai jövőjét tervezgeti. Mint mondja: egy esetleges győztes választás után, amennyiben Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt felkéri, akár Torgyán József (mint egykori földművelésügyi miniszter) örökébe is léphet 2002 után. Ezzel a gondolattal - ma még - a szocialisták jelentős része barátkozni sem óhajt, ugyanakkor Medgyessy számára láthatóan fontos a kisgazdamúlttal rendelkező, "demonstratív hajlamú" Karsai csatasorba állítása. Egy hete ugyanis véglegessé vált: Békés megye 7. választókörzetében - a helyi alapszervezetek korábbi elutasítása ellenére - a kívülről jött Karsai lesz a szocialista csodafegyver

    VálaszTörlés
  11. Balra hajló mezőgazdák?
    Az egykori kisgazdaszavazók - illetve az egész agrártársadalom - balra hajlításának szándéka azonban nem csak Karsai leigazolásában érhető tetten. Várhatóan október elsejéig nyilvánosságra kerül az MSZP nemzeti vidék- és agrárfejlesztési programja, melynek kidolgozásában az Agrárkamara, a Nagy Tamás által fémjelzett Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), az Agrárszövetség, valamint a Parasztszövetség is segédkezett. Információink szerint a közelmúltban beharangozott - szintén Nagy Tamás, valamint Kupa Mihály és Droppa György nevéhez kötött - Zöld Szalag Magyarország (ZÖM) választási szövetség is feladni készül eredeti szándékát, hogy a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesülettel (HOM) kiegészülve önállóan mérettesse meg magát a 2002-es választásokon. A kétpólusú politikai erőteret korábban vehemensen ostorozó, sajátos agrár-zöld politikát hirdető ZÖM várhatóan felsorakozik majd Medgyessy mögé, és választási megállapodást köt az MSZP-vel. (Úgy tudjuk: a ZÖM prominensei - önálló indulás esetén - ma már csak 3-4 százalékos választási eredménnyel számolnak, így egyre szorítóbb számukra a szövetségkényszer.) Egy - lapunk birtokában lévő - zöld szalagos belső dokumentum szerint (Karsaihoz hasonlóan) Nagytól sem idegen a későbbi kormányzati szerepvállalás gondolata. Az iratban a "Nagy Tamás politikai szerepvállalásának levezetése" cím alatt ugyanis a következő mondat szerepel: "Le kell váltani tíz év agrárpolitikáját, hogy végre egy hozzáértő, hiteles szakember, alkalmas politikus irányíthassa ezt a területet."
    Ma még azonban nem világos, miként férhet meg két dudás - a kisgazdagyökereit emlegető Karsai és a "tsz-pártnak" becézett Agrárszövetséget 1994-ig irányító Nagy - a szocialista csárdában, ahol ráadásul a Magyar Szocialista Párt tagkönyvét már jó ideje birtokló agrárkabinetesek (Orosz Sándor, Nagy Frigyes és mások) is helyet akarnak maguknak. Egyes sajtóinformációk szerint a múlt év őszén alakult, eleinte inkább mozgalmi színezetű Zöld Szalag éppen a búzaégető távoltartásával igyekezett szalonképessé tenni magát - ugyanakkor a két agrárérdekvédő előéletében (és jelenében) több közös pont is fellelhető.
    A torgyáni agrárpolitikát megkérdőjelező - 1999 augusztusában rendezett - szolnoki gazdafórumon Nagy Tamást választották a kormánnyal egyezkedő tárgyalóbizottság elnökévé, Karsai pedig a demonstrációs bizottság vezetője lett (ezt a titulusát a mai napig előszeretettel használja a battonyai gazda). A két évvel ezelőtti, Torgyánnal megkötött "agrárbéke-megállapodás" - majd a tiszai árvíz sokkja - rövid időre elcsitította az érdekvédelem hangját, ugyanakkor 2000 júniusában Nagy és Karsai az utcára invitálta a gazdákat. Közben a kis- és középgazdák jelentős részét tömörítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) további időt adott a kormányzatnak - vagyis nem támogatta a radikális megoldásokat erőltető Karsai "barikádépítő programját

    VálaszTörlés
  12. Az ördöggel is cimborálnak
    Karsai látványos (médiavonzó) akcióit az 1998-as választások után, de még az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt megkezdte. Ugyan ekkortájt a gabonafélékből rekordmennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók, a termést az alacsony világpiaci árak miatt nemigen lehetett eladni. A battonyai gazda a - kormányzat által is észlelt - gondokra búzaégetéssel reagált, később pedig a magyar mezőgazdaság jelképes eltemetésével hívta fel magára a figyelmet. Az agrárágazat sorsa feletti aggodalmát gyakran személyes sérelmek is erősítették: idén áprilisban éhségsztrájkot jelentett be, sőt azt is kilátásba helyezte, hogy politikai menedékjogot kér Strasbourgban, mivel - érzése szerint - a földművelésügyi minisztériumban szándékosan eltüntették hárommillió forintos kibontakozási hitelpályázatát. A pályázatot végül a Vonza András vezette minisztérumban elbírálták, Karsai pedig letett kiutazási szándékáról.
    Politikai akciói azonban nem értek véget.
    Kisebb meglepetést okozott, hogy a május 5-én, Cegléden rendezett kisgazda-sokadalom Torgyán-ellenes szekciójának egyik "legtöbbet mozgó" szervezőjévé lépett elő.
    Kisgazdaberkekben sokan arra sem emlékeztek, hogy 1994-ben a 36-os frakcióból kinövő Egyesült Kisgazdapárt Békés megyei listáját színesítette.
    A 2002-es választásokra már szocialista mezben készülő Karsai az ideológiaváltást firtató kérdésünkre leszögezte: "Kisgazdaként is mindvégig baloldali voltam."
    Mint megtudtuk, eleinte független képviselőjelöltként készült a jövő évi parlamenti megmérettetésre, majd Medgyessy Péter szocialista támogatást ajánlott neki. Végül a múlt hét végén hivatalos (és nem pusztán támogatott) MSZP-jelöltté vált, mivel a párt nem kívánt lemondani a listás mandátumok elnyerését eredményező esetleges töredékszavazatokról.
    " A jelöltségemet korábban is támogató civil-politikai szerveződések (Zöld Szalag, Harmadik Oldal) egyre inkább felsorakoznak Medgyessy mögé, így szívesen vállaltam a szocialista felkérést" - mondta a Heti Válasznak Karsai, s kifejezte reményét, hogy idővel a helyi MSZP-alapszervezetek is kiállnak mellette. Ez ma még nem egyértelmű, hiszen a dél-békési választókörzet 13 helyi szervezetének elnökei korábban az eddigi képviselő - szintén agrárszakember - Tóth Sándor mellett tették le a voksukat (különös tekintettel arra, hogy 1998-ban egyedül Tóth szerzett mandátumot a szocialistáknak Békés megyében).
    Úgy tudjuk, Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke és Vastagh Pál megyei elnök (némi csorbát ejtve a pártdemokrácián) egyaránt a battonyai gazdát tüntette ki bizalmával - mondván: Karsainak az országos kampányban is szavazatszerző szerepe lehet -, így Tóth Sándor valószínűleg az országos lista egyik előkelő helyére "szorul majd vissza". Érdeklődésünkre Tóth a döntést pusztán stratégiainak nevezte, és visszautasította Karsai vádjait, miszerint "az elmúlt hét év törvényhozási munkája során szinte semmit sem tett a Viharsarok déli szegletének lecsúszása ellen". (Közben Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium fideszes politikai államtitkára elismerőleg szólt Tóth munkájáról, ami a szocialista képviselő szerint arra vezethető vissza, hogy eredményesen működött együtt a Fidesz képviselőivel a honi élelmiszer-ipari privatizációt vizsgáló parlamenti munkában.)

    VálaszTörlés
  13. A jelek szerint Medgyessy Karsait már hetekkel ezelőtt maga mellé emelte, hiszen a szeptember elsejei battonyai nyugdíjas és mezőgazdasági érdekvédelmi nagygyűlést szervező gazda - akkor még elvileg kívülállóként - a többezres hallgatóság előtt személyesen kérte fel a szocialista kormányfőjelöltet a békési MSZP-lista vezetésére (amit utólag Medgyessy igen elgondolkodtatónak és megtisztelőnek nevezett). A Medgyessy-Karsai együttműködés szélesítését és a zöld szalagosok beemelését vetíti előre, hogy a ZÖM által korábban elgondolt, szeptember 1-4-re tervezett agrárnagygyűlés elmaradt, viszont a battonyai érdekvédelmi nagygyűlés feltűnően sok rokon vonást mutatott a Nagy Tamás által elképzelt megmozdulással. Karsai úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a zöld szalagosokon túl a következő hetekben kisgazda politikusként ismertté vált személyiségek is követik majd példáját, és nyilvánosan is hitet tesznek Medgyessy agrárpolitikája mellett. Az általunk megkeresett Torgyán-ellenes parlamenti képviselők egyike - aki éppen a napokban kérte felvételét a kisgazdafrakcióba - kérdésünkre úgy fogalmazott: "Megértem Karsai átigazolását, hiszen a kisgazdaegység mára szinte reménytelenné vált." A neve elhallgatását kérő honatya elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek még olyan kisgazdák, akik az agrárium érdekében "az ördöggel is cimborálnak" (sőt azt sem zárta ki, hogy a jövőben esetleg - a Medgyessy-program ismeretében, és megfelelő felkérés esetén - maga is az ellenzéki térfélen folytatja a politizálást).

    Szegény politika!
    A szocialisták holdudvarában formálódó agráregységre azonban nem minden érintett mutatkozik vevőnek. A csak Békésben háromezer gazdát tömörítő Magosz megyei elnöke (és országos alelnöke) a Heti Válasznak úgy fogalmazott: míg az előző ciklus záróévében az agrártámogatások 18 százaléka jutott az egyéni gazdáknak (a többit a szövetkezetek kapták), 1999-ben ez a szám már 28 százalék volt, és a tendencia azóta is javul.

    VálaszTörlés
  14. Kulcsár László szerint a MOSZ prominensei (és a zöld szalagosok) csupán a nagyüzemi gazdaságok menedzsmentjének érdekvédelmét látják el, a velük érdekszövetségben álló Parasztszövetségnek pedig nincs komoly befolyása a gazdák körében (Békés megyében csupán Orosházán működik szervezetük, míg a Magosz 32 településen képviselteti magát.) A gazdakörök országos alelnöke Karsai tevékenységéről szólva kijelentette: bár a battonyai gazda nagyüzemi méretekben gazdálkodik és jelentős eszközállománnyal rendelkezik, a kistermelők érdekvédőjének hirdeti önmagát - ez pedig ellentmondásos. Szintén furcsa - véli Kulcsár -, hogy Karsai most emel szót a közműszolgáltatásból kiszoruló, elesett paraszti rétegek védelmében, amikor ezek az emberek jórészt a korábbi ciklus szerencsétlen energia- és közműprivatizációjának áldozatai.
    Mindenesetre az utóbbi időben többen a szegények gyámolítójaként emlegetik Karsait Dél-Békésben.
    Karácsonyi ünnepségek, lakodalmas gulyáspartik, nyugdíjastalálkozók fűződnek a nevéhez, sőt nemrég - tőle tudjuk - hat családnál újra kigyulladhatott a (korábban fizetésképtelenség miatt kikapcsolt) villanyfény, persze a gazda anyagi támogatása mellett. Volt már Battonyán szénosztó akció (itt tudomásunk szerint Schalkhammer Antal bányász-szakszervezeti vezér, szocialista képviselő biztosította Karsai számára a muníciót), sőt a minap egy 14 gyermekes család juthatott színes televízóhoz - közvetlenül Medgyessy Péter jóvoltából.

    Nem kis büszkeséggel meséli Karsai, hogy jelenleg negyven embert kímél meg a munkanélküliség terhétől. Beszélgetésünk végére sikerül tisztázni: egy roma alapítványon keresztül az állam fizeti mind a negyven fő teljes munkabérét és járulékterheit.
    Saját bevallása szerint 250 hektáron gazdálkodik, és jótékonysági akcióit földje nyereségéből, valamint a korábbi találmányai után járó összegekből fedezi. (Agrárszakemberek ugyanakkor úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a 250 hektár földterület utáni nyereség aligha haladhatja meg az évi 2-3 millió forintot - így Karsainak nyilván más, jelentősebb forrásokat is mozgósítani kell "szegénypolitikájához".)
    Bár a modern szociáldemokrácia elméleti iskoláiban (ahol leginkább a skandináv típusú jóléti rendszerek előnyeiről folyik a diskurzus) elítélően szólnak minden olyasféle segélyezésről, mely függő viszonyt létesít a szegény és az "alamizsnát osztó, megszemélyesíthető jótevő" között, az MSZP számára ez az út egyelőre - úgy tűnik - követhető. Sőt láthatóan Medgyessy Pétert is megigézte a battonyai légkör szeptember elsején, amikor ígéretek helyett - az olaszországi győztes, Silvio Berlusconi után szabadon - szerződést kínált a hallgatóságnak. Néhány részlet az ígéreteket "messze elkerülő" szerződésből: "Megállítjuk a válságot, és megindítjuk a fejlődést", "Az új szocialista kormány azonnal kifizeti a felgyülemlett közüzemi adósságokat". És egy mondat a felvezetésből: "A magyar ember büszke, nem lehet megvenni."
    Néhány battonyai gazda szándékosan nem hallgatta meg az érdekvédelmi nagygyűlésen elhangzott kormányfőjelölti beszédet. Mint a Heti Válasznak elmondták: ők arra emlékeznek, hogy 1997-ben az akkori pénzügyminiszter - Medgyessy Péter - a kistermelőket segítő adókedvezmények csökkentését és az őstermelők részére tb-járulék-fizetési kötelezettség előírását terjesztette a kormány elé. Ezért akkor demonstrálni mentek, és sikert arattak, mert a kormány azt a Medgyessy-csomagot visszavonta.

    VálaszTörlés
  15. Nézzük mit ígért a Mi Jóskánk! Nézzük mi valósult meg!! A tények ismeretében megérdemelte, hogy nem kapott újra bizalmat!

    Tisztelt Választópolgárok!
    Ha megválasztanak képviselőjüknek, segítek megteremteni a biztonságos és nyereséges mezőgazdasági termelést, a stabil, kiszámítható, biztonságos felvásárlást. Olyan, megkülönböztetés nélküli támogatási rendszert dolgoztam ki, amely lehetővé teszi, hogy megélhessünk a földből és az állattenyésztésből.
    A szocialista kormány következő, négy éve alatt:
    1. Kivétel nélkül minden üzletrész-tulajdonosnak állami kárpótlást adunk.
    2. Adókedvezményekkel és stabil támogatással segítjük a vállalkozások létrehozását és fennmaradását.
    3. Megszilárdítjuk a közbiztonságot, hogy a településeken este, éjjel is bátran ki lehessen menni az utcára.
    4. Lehetővé és törvényessé tesszük a szívességi földhasználatot.
    5. Az exporttámogatás leépítésének ellensúlyozására megemeljük a földalapú támogatásokat.
    6. Eltöröljük az őstermelők egészségügyi hozzájárulását, emellett kidolgozzuk egészségügyi biztosításuk és nyugdíjellátásuk rendszerét.
    7. Hatályon kívül helyezzük az alkotmányellenes földtörvényt.
    8. Egyszer s mindenkorra megszüntetjük az önkormányzatok forráshiányát.
    9. Törekszem arra, hogy a minimálnyugdíjat méltányossági alapon a mindenkori minimálbér 60 százalékában határozzuk meg.
    10. A nyugdíjasok gyógyszerellátását lényegesen olcsóbbá tesszük, és a betegeknek nem kell fizetniük az időskori érrendszeri megbetegedésekre használt gyógyszerekért.
    11. Ingyen étkezést adunk a gyermekeknek a bölcsödében, az óvodában és a rászorulóknak az általános iskolában. Az iskolai tankönyv is térítésmentes lesz.
    12. Mindent megteszek egy új, igazságos családi pótlék megteremtéséért.
    13. A körzetben legalább 1500 munkahelyet teremtek, hogy a fiatalok helyben maradjanak, és az ötveneseknek is legyen munkája.
    14. A sürgősségi betegellátás fejlesztésével elérjük, hogy minden, súlyos beteg fél órán belül kórházba érhessen.
    15. Háromszorosára kívánom emelni a közmunkavégzést, minimálisra csökkentve ezzel a segélyezettek és a munkanélküliek számát.
    16. Rendbetesszük a választókerület útjait, hogy vonzóvá váljunk a nyugati tőke számára.
    17. Szeretném elérni az ingyenes továbbtanulást — ezt az ösztöndíjrendszer átalakításával kívánom megvalósítani.
    18. Minden körülmények között kiállok az EU-csatlakozás mellett.
    19. Járulékmentessé tesszük a napszámot, jelentősen könnyítve ezzel választókerületünk mezőgazdasági termelőinek helyzetén.
    Ha egyetért céljainkkal, kérem, támogasson ajánlócédulájával és szavazatával!

    VálaszTörlés
  16. Igazságnak: Jójó, de mi köze ehez a szerbeknek meg a románoknak, miért pont ide tetted fel?

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)