Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. október 22., péntek

Csutkával fűtenek Battonyán - írta rólunk a beol

Battonyán minden ősszel gondot jelent, honnan szerezzék be a fűtőanyagot a rászorulók. Az elmúlt években sokaknál kötötték ki a gázfűtést.

— Többségük öt-hat évvel ezelőtt még gázzal fűtött. Miután nem győzték fizetni a számlát, a szolgáltató kikapcsolta a gázt. A családok nehézségek árán vettek kályhát. Tüzelőre azonban nem telik — tudtuk meg dr. Karsai József polgármestertől.

Az önkormányzat több alkalommal szervezett tuskóakciót, de erre a télre ezekből is kifogyott a környék. Tavaly az önkormányzat engedélyével a városi tulajdonú területeken vághatták ki a vadon nőtt fákat és a surját a rászorulók. Ezt a lehetőséget is kimerítette a város. Idén csak 40 családnak jutott az árokpartról némi tüzelőanyag, de nem valószínű, hogy a tél végéig kihúzzák vele.

— Nem maradt más, mint a kukoricacsutka — summázta dr. Karsai József. Két gazdálkodó és a polgármester a saját kukoricásában nem a kombájnnál morzsoltatja le a tengerit, mert akkor a gép összedarabolja a csutkát, hanem egy telephelyen végeztetik el a munkát. Így a most 16—18 százalék nedvességtartalmú csutka megmarad fűtőanyagnak.

— Az önkormányzat udvarán elkerítettük azt a területet, ahol a csutkát tároljuk. Innen vihetik el a rászorulók a fűtésre kiválóan alkalmas mezőgazdasági hulladékot.

A polgármester számításai szerint a rászorulók heti 8—10 zsák csutkával 15—18 Celsius-fokos hőmérsékletet tudnak tartani a lakás egyik helyiségében. Ha melegük nem is lesz, nem fenyegeti őket a kihűlés veszélye. A kukoricacsutkával 130—150 családnak segítenek.

forrás : http://beol.hu/bekes/kozelet/csutkaval-futenek-battonyan-334840
Érdemes elolvasni a beolon a cikk alatti megjegyzéseket is.

Ötvös Gyula (12 közül az) egyik szakmája gázkészülék szerelő, sokáig kéményseprő volt Battonyán, majd pár éve kitanulta a cserépkályhás mesterséget, azóta járja a megyét, építi és átépíti a cserépkályhákat, kandallókat, kemencéket. Szóval ért szinte mindenféle fűtési módhoz, és ráadásul messzire sem kellett mennem :) , így az ő tapasztalatairól érdeklődtem :
- A gázfűtés a legkényelmesebb és egyben a legdrágább. Beépített cserépkályhával átlag napi 10 kiló fával 80 négyzetmétert lehet fűteni, úgy hogy kellemes meleget biztosítson mindenhol. Erre nem minden cserépkályha képes, csak amelyeket szakszerűen és jó minőségben építenek, például belülről is megfelelően vannak bélelve. A kandallók napi átlagfogyasztása 40-50 kiló fa. A hordozható cserépkályhák kb. 40 négyzetmétert tudnak gazdaságosan kifűteni napi 20-25 kiló fával.
Nem ajánlható mindenkinek a cserépkályha, hiszen ebben kizárólag száraz fával lehet tüzelni, és a tüzelésnek is van egy bizonyos technikája, amit ha nem tartanak be, az a kályha tönkremeneteléhez vezethet. Aki viszont úgy és azzal fűt benne, ahogy az meg van írva, az jó melegben és a gázfűtéshez képest sokkal kevesebb pénzből vészelheti át a fűtési időszakot.
Meg kell(ene) becsülni a régi házaknál még meglévő búboskemencéket is, amelyekben bármivel lehet tüzelni. A kemencét évente belülről ki kell saralni,a régiek még jól értettek ehhez. Battonyán nagyon jóminőségű sárgaföld van, amit pelyvával bekeverve bárki a saját kemencéjét maga is ki tudja saralni, így megúszva 25ezer forintot, mert minőségi szakemberek ezen alul hozzá sem nyúlnak. Egy jó kemence is kellemes meleget biztosít az egész lakásban, arról nem is beszélve, hogy benne már egyszerű alapanyagokból mindenféle finomság süthető.

5 megjegyzés:

 1. Polgármesterünk nevét emberöltőkön keresztül kántálni fogják a szegények, miközben szegények is maradnak majd emberöltőkön keresztül. Nem többet érnénk-e egy megfelelő időben, megfelelő pedagógustól kapott hatalmas makarenkói pofonnal, aminek hatására a szegény gyerekben megvilágosodna a szikra és buzgón hozzákezdene magolni. Azután szakmát szerezve és munkát találva azt emlegetné inkább, hogy ha én akkor Laci bácsiótl nem kapom azt a pofontés nem kezdek utána tanulni, akkor még mindig buta lennék, szakmám sem lenne, munkám se.. és szegény lennék még mindig. De jó, hogy megkaptam azt a pofont.
  Szerintem hatalmas a felelősség a battonyai pedagógusokon, rajtuk múlik, hogy mennyire lesz élhető város, vagy falu Battonya 15-20 év múlva. Tudom, hogy nem így kellene lennie, de ezek szerint bizonyos szülőkre a nevelésben nemigen lehet számítani - tisztelet a kivételnek.

  VálaszTörlés
 2. Ha hagyjátok.Ti alakítjátok Battonyát,nálatok a labda.

  VálaszTörlés
 3. NEM A POLGÁRMESTERTŐL KELL A CSODÁT VÁRNI!AZ ÉN SZÜLEIM IS 3 GYERMEKET NEVELTEK FEL,KÁLYHÁBAN FŰTÖTTEK,MINDEN FALATOT MEGBECSÜLTEK,MI IS,AZ ISKOLÁBAN NEM BESZÉLTÜNK VISSZA A TANÁRNAK,TANULTUNK ÉS IGYEKEZTÜNK A LEGJOBBAK LENNI.NEM KAPTAK SENKITŐL SEGÉLYT,MÉG CSALÁDI PÓTLÉKOT SEM.AZ UDVAR TELE VOLT JÓSZÁGGAL,A KERT MEG MŰVELVE VOLT,NEM KELLET A PIACRA MENNI AZT ETTÜNK AMIT TERMELTÜNK,A JÓSZÁG IS EZEN NŐTT FEL.SOHA NEM ÉHEZTÜNK.MEG KELL NÉZNI A MOSTANI UDVAROKAT,KERTEKET.A KOCSMÁK BEZZEG TELE VANNAK,MEG CIGIRE IS JUT,PERSZE A CSALÁDI PÓTLÉKBÓL MEG A SEGÉLYBŐL,MERT A GYEREK INGYEN ESZIK AZ ISKOLÁBAN,ÓVODÁBAN.A PEDAGÓGUS MEG TEGYEN MEG MINDENT.A SZÜLŐNEK AZ A DOLGA,HOGY MEGCSINÁLJA A GYEREKET,MAJD MEGVÁRJA,HOGY 3 ÉVES LEGYEN ÉS A TÖBBI MÁR NEM TARTOZIK RÁ. EZ A 21,SZÁZAD!!

  VálaszTörlés
 4. Nem írom le újra csatlakozom a NÉVTELENHEZ.

  VálaszTörlés
 5. olyan jó, hogy tegnap pont ezzel voltunk benne az RTL híradóban (okt. 26-án), múltkor a pulykatelepi erőszakoskodóval, azelőtt meg azzal, hogy a gyerekek éheznek és csak az iskolában esznek először... azoknak akik nem itt élnek elég rossz kép alakul ki a településről... a csoporttársaim nagy részének szintén sikerült elkapni ezeket a híreket a tv-ben... és akkor mindig megkérdezik tőlem, h te jó isten milyen hely ez???? ezen valahogy változtatni kellene....

  VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)