Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. október 14., csütörtök

A régi-új képviselő testület alakuló ülése...

...október 14-én 14 órakor volt. Az ülés nyilvános, a helyi Fábi Kábeltévi is közvetítette, így semmi akadálya, hogy itt is írjak róla, különösen, hogy polgármester úr is azt szorgalmazta, hogy minél többen hírt kapjanak az ülésről, reméli, hogy a kábeltévén is le lehet adni mégegyszer ismétlésben is majd. Ez az írás nem jegyzőkönyv, csak olyan karcolatféle amit régebben az országgyűlésről is írtak... sok nagy írónk/költőnk kezdte ezzel a pályáját. Persze nekem nincsenek ilyen terveim, sőt ha akadna valaki(k), aki majd néha-néha megírja ezt helyettem, annak nagyon örülnék. De mivel úgy gondolom, hogy ez is szorosan hozzátartozik a város életéhez, így muszáj erről is hírt adni a Netnyúzon... naná, hogy ennek apropójára is tudok egy jó közhelyet: "a szó elszáll, az írás megmarad".
...és végre az ülésről...
Miután Kreszta Traján köszöntötte a megjelenteket, és elfogadtatta a testülettel a meghívóban szereplő napirendi pontokat, Dr Börcsök Lajosnak, a helyi választási bizottság elnökének adta át a szót. Dr Börcsök Lajos részlesen beszámolt a választásokról. Elmondta a már ismert részvételi adatokat, arányokat. Megállapította, hogy a választás zökkenőmentesen zajlott le, semmi panasz, észrevétel, vagy kifogás nem érkezett a választások előtt, alatt és után sem, így a választás érvényes és eredményes. Elmondta, hogy Dr Hajnal Iván Béla megválasztott képviselő október 6-án írásban benyújtotta lemondását a képviselőségről, így a törvény alapján helyét a következő legtöbb szavazattal rendelkező jelölt kapta, aki 632 szavazattal Korobán Éva. Beszélt a kisebbségi önkormányzati választásokról is, majd eredményes 4 évet kívánt az újonnan megválasztott testületnek.
Ezután a képviselők, majd a polgármester a HVB elnöke után elmondták az esküt és átvették tőle a megbízó levelüket is.

Dr Karsai József régi-új polgármester megköszönte a választóknak, hogy újból bizalmat szavaztak neki, és minden választásban résztvevő személynek és szervezetnek, hogy a választás attrocitások és egymás mocskolása nélkül, minden törvényt betartva zajlott.
Kijelentette, hogy új helyzet állt elő, ő most valóban független és nem "álcafüggetlen" polgármester lett. Örül, hogy a választók működőképes testületet szavaztak meg. Úgy gondolja, hogy ő ezentúl nem uralkodni, hanem szolgálni fog a testületi tagokkal együtt, ahogy eddig is tették.
Ezután nagyvonalakban ismertette a programját is, amit lényegében a szórólapokról már részben megismerhettünk. Az elkezdett beruházások befejezése, a földes utcák burkolása, könyvtár, művelődési központ, városháza felújítása... ilyen és hasonló dolgok szerepelnek benne, részletesen majd az ország költségvetésének ismeretében...
Ami a közeljövőben megvalósul az a szerb iskola bővítése, amelyre 60millió forintot kapott a város. Ennek meghívásos pályáztatása a napokban fog lezajlani.
A polgármesteri hivatalról lekerült régi cserepeket a rászorulók fogják megkapni, az elosztást Marjai János koordinálja majd.
A tévé nyilvánossága előtt megígérte a választóknak, hogy ő nem fog a képviselő-testület elé egyéni érdeket szolgáló előterjesztést hozni, ahogy azt eddig sem tette.

Ezután a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása következett, amelyhez a vonatkozó törvényt Kreszta Traján fel is olvasta. A testület az előterjesztett havi bruttó 521.800Ft illetményt és 156.500Ft költségátalányt egyhangúlag elfogadta.

Szünet után a társadalmi megbízatású alpolgármester megválasztása következett titkos szavazással és minősített többséggel. A polgármester javaslatára ismét Kreszta Traján lett az alpolgármester, tiszteletdíját havi 130.000Ft-ban állapították meg.

Dr Németh Ferenc címzetes főjegyző elmondta, hogy a törvény szerint az új önkormányzat megalakulásakor el kell készíteni/felül kell vizsgálni az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, amely az Ügyrendi Bizottság feladata, és az alakuló üléstől számított 60 napjuk van rá. Ezután az SZMSZ-ben leírt bizottságok megalakítása következett. Dr Németh Ferenc felolvasta Dr Karsai József javaslatát a bizottságokra vonatkozóan - vagyis ismertette az előzetes egyeztetések eredményeképpen kialakult bizottságokat, melyeket a testület külön-külön meg is szavazott:

Ügyrendi Bizottság:
(SZMSZ alapján 3 képviselő)
elnök: Molnár Mihály
tagok: Korobán Éva
Marjai János

Pénzügyi Bizottság
(SZMSZ alapján 3 képviselő, 2 külsős)
elnök : Mudrity György
tagok : Marjai János
Matuzik Istvánné
Ivanovné Dobozi Emília
Zsilka Mihály

(elnézést, de itt megállok, mert nem bírom ki, hogy erről meg ne írjam a magánvéleményemet...
Könyvelőként azt mondom, hogy ez itt a szakmánk megcsúfolása. Rengeteg hozzáértő könyvelő - urambocsá' még pár könyvvizsgáló is van ebben a városban, miért nem lehetett egyet berakni? Nem akarom név szerint sorolni őket, de pl.nekem annó a hivatalban 3 főnököm is volt, akiknek a kisujjukban van a szakma, és már nem ott dolgoznak....
Nem vonom kétségbe, hogy a matektanárok értenek a számokhoz, a matematikához, valószínűleg nálam sokkal jobban is. Gyuri már régóta benne van a bizottságban, biztos sokmindent átlát már, Misi pedig exmatektanárként és gyakorló vállalkozóként szintén sokmindenre ráláthat. De nem mindenre!
Szerintem a pénzügyi bizottságban a pénzügyekhez kell(ene) érteni, ahhoz viszont mi könyvelők értünk sokkal jobban. Egy igazi mérleget nem hiszem, hogy a bizottsági tagok bármelyike Emikén kívül, (hisz ő szakmabeli) el tudna készíteni....és aki nem tudja elkészíteni, nem érti a részeit, a buktatóit, hogy mikor valódi,stb, az hogy látja át? Hogy vállalja a javaslatainak, előterjesztéseinek következményeit, ha nem is tud önállóan különböző gazdasági számításokat végezni/azokat leellenőrizni, amikre pl. a sok beruházás előtt szükség van....és itt még sok-sok a szakmánkhoz kapcsolódó kérdést tehetnék fel, de minek? Lehet, hogy a többség azt mondja, ehhez nem is kell egy pénzügyi bizottságnak értenie..... De akkor is! Hogy lehet intézményvezető a pénzügyi bizottságban? ...és ezzel az ő intézménye előnyösebb helyzetbe kerül pénzügyi tárgyú döntésekben a többi intézménnyel szemben? .... vagy ez is tökmindegy ? ... Oktassatok ki nyugodtan, ha rosszul látom a dolgokat, elvégre a jó pap is holtig tanul....és elnézést a kirohanásért)


Szociális Bizottság
(SZMSZ szerint 3 képviselő és 2 külsős)
elnök : Komlódiné Vidiczki Magdolna
tagok : Korobán Éva
Boros Csaba
Bujáki Zoltán
Kovács Józsefné

Művelődési-, Oktatási- és Sprotbizottság
(SZMSZ szerint 4 képviselő és 3 nem képviselő)
elnök : Matuzik Istvánné
tagok : Komlódiné Vidiczki Magdolna
Mudrity György
Molnár Mihály
Mudrity Ivánné
Sutya Miklósné
Szutor Lászlóné

Területfejlesztési-, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság
(SZMSZ szerint 3 képviselő és 2 külsős)
elnök : Marjai János
tagok : Molnár Mihály
Boros Csaba
Gáspár Tamás
Németh Jánosné

A megválasztott bizottsági tagok letették az esküt, majd Dr Karsai József búcsúzóul elmondta, hogy a hónapban még két ülésük lesz, egy rendkívüli a szerb iskola bővítése miatt és egy a hó végén a rendes időpontban.
Az ülés a szózattal zárult.

3 megjegyzés:

 1. Olyan utópisztikus ez a bejegyzés. Pont úgy megy tovább, ahogy eddig volt? Ez tényleg ennyiszer elhangzott ott? Meg törvénysértések nélkül, ahogy eddig is? És ezt pont te írtad le Szilvi? És írás közben kibírtad vajon nevetés nélkül?
  Bandi

  VálaszTörlés
 2. Vörösmarty Mihály:

  Szózat

  Hazádnak rendületlenűl
  Légy híve, oh magyar,
  Bölcsőd az s majdan sírod is,
  Mely ápol s eltakar.

  A nagy világon e kívűl
  Nincsen számodra hely;
  Áldjon vagy verjen sors keze:
  Itt élned, halnod kell.

  Ez a föld, melyen annyiszor
  Apáid vére folyt;
  Ez, melyhez minden szent nevet
  Egy ezredév csatolt.

  Itt küzdtenek honért a hős
  Árpádnak hadai;
  Itt törtek össze rabigát
  Hunyadnak karjai.

  Szabadság! Itten hordozák
  Véres zászlóidat,
  S elhulltanak legjobbjaink
  A hosszu harc alatt.

  És annyi balszerencse közt,
  Oly sok viszály után,
  Megfogyva bár, de törve nem,
  Él nemzet e hazán.

  S népek hazája, nagy világ!
  Hozzád bátran kiált:
  „Egy ezredévi szenvedés
  Kér éltet vagy halált!”

  Az nem lehet, hogy annyi szív
  Hiába onta vért,
  S keservben annyi hű kebel
  Szakadt meg a honért.

  Az nem lehet, hogy ész, erő
  És oly szent akarat
  Hiába sorvadozzanak
  Egy átoksúly alatt.

  Még jőni kell, még jőni fog
  Egy jobb kor, mely után
  Buzgó imádság epedez
  Százezrek ajakán.

  Vagy jőni fog, ha jőni kell,
  A nagyszerű halál,
  Hol a temetkezés fölött
  Egy ország vérben áll.

  S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
  Népek veszik körűl,
  S az ember millióinak
  Szemében gyászköny űl.

  Légy híve rendületlenűl
  Hazádnak, oh magyar:
  Ez éltetőd, s ha elbukál,
  Hantjával ez takar.

  A nagy világon e kívűl
  Nincsen számodra hely;
  Áldjon vagy verjen sors keze:
  Itt élned, halnod kell.

  Külső hivatkozás [szerkesztés]Ide tettem!

  VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)