Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. november 12., péntek

Katonasuli a határ szélén

2010-11-11 13:21:23


A Mikes Kelemen Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 64 éves története során bebizonyította, hogy fontos szerepet játszik szűkebb és tágabb környezetében.
Az, hogy a Mikes Kelemen Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Battonyán van, nem kell külön megjegyezni, hiszen – az immár egy évszázados múltra visszatekintő intézmény –, ötven évig az ország egyetlen iskolája volt ezzel a névvel, pedig a településnek nem volt közvetlen kötődése Mikeshez. De éppen e névválasztással nem csak az iskolában alakult ki egyfajta „Mikes-kultusz”. A város XIX. századi fejlődése tette indokolttá az iskola alapítását, amely több sikertelen kísérlet után - a jogelőd Polgári Fiúiskola - 1912 őszén nyitotta meg a kapuit. Feladata Battonya és vonzáskörzetének településein élő gyerekek elemi iskola utáni képzése volt 1947-ig. Ekkor a város egy gimnázium létrehozására kapott lehetőséget. A szűkebb és tágabb környezet mindenkori igényeinek megfelelő képzés folyamatos fejlődésen ment keresztül, amelyet az oktatott szakmák változása is tükrözött. Az 1971-re kiépült tagozatos rendszert 1979-re a fakultációs rendszer váltotta fel, majd 1982-től a szakközépiskola is kétprofilú lett - a körzet iparosodását követve -, megindult a műszerészképzés is. Az iskola igazgatónője, Molnár Mihályné elmondta, hogy a gimnáziumi párhuzamos osztályok egyikében a közismereti tárgyak, idegen nyelvek (angol, német), matematika és informatika kapott hangsúlyt, míg a másikban belügyi rendészeti- és katonai képzéssel egészült ki az oktatás.
Az iskola 2005-ben az egyike volt azoknak a tanintézeteknek, amelyek - a Honvédelmi Minisztériummal és a nemzetvédelmi egyetemmel karöltve - elkezdték a katonai alapismeretek oktatását. Azt tapasztalták, hogy az önkéntes haderő megalakítása után a fiúk érdeklődése megnőtt a katonai szolgált iránt. A városi önkormányzat - mint az iskola fenntartója - szakember alkalmazásával anyagilag is lehetővé tette a tárgy oktatását, s az Air Soft lőtérrel megteremtette a lőkiképzés hátterét is.A katonai alapismeretek választható érettségi tárgy, ezért – mind a négy évfolyamra jellemző – az önvédelemi oktatás kibővül a 9. évfolyamban a Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikájával (36 óra). Kibővül a 10. évfolyamban a térkép- és tereptani alapismeretekkel (36 óra), a 11. évfolyamban az általános katonai ismeretekkel (72 óra), a 12. évfolyamban a Magyar Köztársaság honvédelmének felépítése és szabályozásával (36 óra), egészségügyi ismeretekkel (18 óra), valamint az érettségi vizsgára történő felkészüléssel (10 óra). A gyakorlati képzések között lövészet, fegyvertechnikai- és alaki ismeret is szerepel.Az előző évben két, az idén már négy diák választotta érettségi tantárgyként a katonai alapismereteket. Ez a diákok részéről azért is elismerésre méltó, mert az ismereteket – fakultatív tantárgy lévén – szabadidejükben, az eredeti tanrenden felül kellett elsajátítani, helytállni a fizikai- erőnléti- és gyakorlati foglalkozásokon, amit lelkesen és komolyan végeztek. Mindehhez kihívást és motivációt Tóth Mihály – 2006-ban végzett a ZMNE hadtudományi karán, huszonöt év katonai szolgálattal a háta mögött – oktató hozzáértő és körültekintő pedagógiai tevékenysége jelenti, hiszen olyan tantárgyról van szó, amelyet csupán könyvből nem lehet elsajátítani. Az oktatási tematika teljes egészében a katonasuli alapismeretek tankönyvre épül, de kiegészül a szimulációs lőtérrel, a hadijátékokkal, a honvédelmi napokkal, ami a felkészítést gyakorlatiasabbá teszi, és még jobban elősegíti a pályára irányítást.
Tanulóink leginkább a Magyar Honvédség tiszthelyettes szakképző iskolája iránt érdeklődnek – mondta a szakoktató. - Az eddig hat érettségizett diákból négyen jelentkeztek a szentendrei képzésre, ahová egészségügyi és pszichikai okok miatt ugyan nem nyertek felvételt, de közülük egy fő a honvédség szerződéses katonája lett.A Mikes Kelemen Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 64 éves története során bebizonyította, hogy fontos szerepet játszik szűkebb és tágabb környezetében. Az iskola emlékkönyvében „akikre büszkék vagyunk”- felirat alatt olvasható az élet különböző területén hírnevet, elismerést és kimagasló érdemeket szerzett személyek között dr. Czuth László mérnök ezredes, dr. Mucsi József ezredes, szociológus, Braun László mérnök altábornagy, korábbi vezérkar főnök-helyettes és Lipták József őrnagy, a békéscsabai toborzó- és érdekvédelmi iroda vezetőjének neve. Ők a honvédelem területén állták és állják meg a helyüket a Battonyán érettségizett diákok közül.
Írta: Vastagh László
Fényképezte: Mudrityné Baji Klára
http://www.hm.gov.hu/cikk/14418/katonasuli-a-hatar-szelen

5 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó, hogy van a városban egy gimnázium, ahol ráadásul még orientálódhatnak is gyermekeink különféle pályák felé. SOKKAL JOBBAN MEG KELLENE BECSÜLNÜNK ! A szülőknek is, hogy ide íratják a gyerekeiket, a városvezetésnek is, hogy harcol érte, és az ott dolgozó pedagógusoknak is a jó minőségű képzéssel. (bár, saját hazájában állítólag senki sem lehet próféta)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a cikk eredeti megjelenési helyére vonatkozó linket. Az iskola honlapját is érdemes nézegetni most, például a Beiskolázás vagy a Nyílt nap résznél. Összeállítást lehet látni a sokféle képzési kínálatról és mindenféle érdekes tevékenységről.

    VálaszTörlés
  3. És még milyen sok katonatiszt, rendőr, határőr lett az egykori Mikes-diákokból!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon időszerű ez a cikk. Hallottam milyen pletykák mennek a városban jelenleg. Tényleg visszaadja a város a megyének a gináziumot, és onnantól bizonytalanná válik az intézmény sorsa? Tényleg ma lesz rendkívüli önkormányzati ülés ezügyben?
    Kár lenne :( Lehet, hogy elkéstél az intelmeiddel Szkepci.

    VálaszTörlés
  5. Igen Mac, sajnos jól tudod, a következő testületi ülés anyagában is benne van már tényként.

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)