Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. november 21., vasárnap

5 perc zene Évivel, avagy ami a szívemen az a számon

Sziasztok, újból Éva vagyok (illetve még mindig a régi). Esetleg talán annyival újultam meg, hogy A Jó Isten kegyelméből és jóakaratából nemrég tértem haza Rómából, az örök városból ahol egy csodás hetet töltöttem több zenész társammal, lévén részt vettünk egy versenyen, pontosabban egyházzenei versenyen. Igaz, nem nyertünk díjat, de annál inkább tapasztalatot. Csodálatosan szép épületeket láttunk, na meg úgy általában mindent amiről Róma híres. Tehát szép volt látni és érezni Rómát.
Na de visszatérve munkámhoz amire én itt ezen a hazai" Netnyúzon" vállalkoztam, lássuk csak mely zeneszerzők születtek novemberben, és milyen "pletykákkal" szolgálhatok felőlük.
November 22-én született Wilhelm Friedemann Bach, a híres Bach legidősebb fia.Ő is orgonált, és zenét szerzett akárcsak apja, de nem volt oly kitartó mint az örege, mert az akkori rossz szájak szerint jobban szeretett "semmit" csinálni, és szabad úszóként élte le élete java részét.
November 29-én született Gaetano Donizetti , híres olasz opera zeneszerző. Ő egy nagyon szegény olasz család sokadik sarja volt, és bizony élete végéig küzdött a szegénységgel.Annál csodálatosabb opera zenét komponált.
November 23 született Manuel de Falla spanyol zeneszerző, neki sem volt könnyű élete, viszont annál több barátja szerte a világon.


Szintén novemberben született Carl Maria von Veber, német zeneszerző ,neki átlagosan normális emberi élet jutott, hiszen volt felesége, no meg családja is.Ő november 18-án született.


November 28-án született Lully, híres francia királyi komponista. Ő francia lévén( nem mintha bármi bajom lenne a franciákkal!!) a rossz nyelvek szerint" szorosabb" és eléggé "közeli"barátja volt maga a Napkirály unokaöccsének. Pedig még nős is volt, és 3 gyermek atyja. És mindez az 1600-as években történt Franciaországban!!! Akkor meg mit csodálkozunk a mai világban ??? Erről én nem vagyok hivatott nyilatkozni.


Viszont arról igenis nyilatkozom, hogy sok-sok éve mást sem hallok, csak az egyenlő esélyekről szóló nyilatkozatokat. Mert hiszen az állam támogatja a családot, a gyermekeket,no meg azok egyenlő esélyeit ,mert hiszen mindenkinek meg adatják azt, hogy tanuljon, és azt csinálja amihez kedve van, amit szeret, na meg ami építi az életét, az elméjét, meg a nagy szívét.
Mert a bizony a gyerekek még kicsik, de nagy szívük van. Nagyon nagy. És szép, és jó. Ismerem a barátaim gyermekeit, tanítom őket és újból mondom ISMEREM őket. És szeretem őket. És tudom, hogy boldogok, ha focizhatnak, sakkozhatnak, na meg elérkeztünk a fájó, sajgó pontig , zenélhetnek, táncolhatnak, korongozhatnak, drámára járhatnak és együtt lehetnek egymással és egymás társaságában.

Haza érkeztem Rómából. Alig vártam, hogy itthon legyek, és a jó battonyai levegőt szívhassam, az ismerős fával, fűvel, no meg a kedves emberekkel, barátaimmal találkozhassam.
Legelső találkozásom egy ismerős, baráti arc, aki könnyes szemmel üdvözölt.(utólag kiderült, nem miattam könnyezett !!!) És megkérdezte: " Tudod, hogy kénytelenek bezárni a Zene Iskolát"? , és még sorolta a többit is, amiről gondolom, kedveseim , már tudomást szereztetek. Mellbe vágott a hír, úgy éreztem kifutok a világból, úgy éreztem ott rögtön meghalok. Nem a pénz miatt, nem a bér miatt,- mert kaptam én annyi tehetséget a Jó Istentől , hogy megéljek ebben a világban- , hanem a gyermekekre gondoltam. Mit mondok majd nekik, és hogyan nézek majd a szemükbe???? Hiszen, készültünk "Ki mit tud zongorázni " kis házi versengésre, decemberi fellépésekre, februári zenei fesztiválra Sarkadon, márciusi és áprilisi szavaló versenyre, ahol szintén elmaradhatatlan volt a zenélés, áprilisi aradi nemzetközi zenei fesztiválra, májusi "Molnár Kornélia" nemzetközi zongoraversenyre , és még számtalan fellépésre ami a művészetekkel és a Művészeti Iskolával kapcsolatos.

Mert hiszen a zene, és maga a művészet szülte a zseniket, a legcsodálatosabb embereket, akik évszázadok óta elhunytak és még most is velünk meg bennünk élnek tovább!!
Ja, hogy ez már manapság nem kell???? Badarság. Butaság. Mert nincs pénze az államnak??? Mert nem tudja finanszírozni ez meg az??? Hívok mindenkit aki így gondolkodik, jöjjön el egy művészeti órára, lényegtelen melyikre, - nem magamért szólok, illetve nem csak a zongorázásról van itt szó kérem szépen- hanem bármelyik művészeti tárgyról- igenis jöjjön el és nézze meg annak a gyermeknek a szemeit aki éppen ott tanul, akkor abban az órában. Jöjjön és nézzen szemben azzal a gyerekkel. Én csak ezt kérem. Jöjjön, és magyarázza el azoknak a csodálatos szempároknak, hogy jó lesz majd zene és művészetek nélkül is. Hogy majd ugyanúgy ragyog a nap az égbolton, és a csillagok nem veszítenek a csillogásukból.
Lehet, hogy a felnőtteknek jó ez így is. Dehogy ettől a mi gyermekeink nem lesznek boldogabbak, az bizonyos. Én, kicsike kis szürke emberi mivoltomban csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni a mai napokban történő dolgokról.
Tudom, nehéz napokat élünk!!! Mindnyájan. Úgy utcai munkás, mint polgármester! És senkinek sem könnyű emberi sorsok fölött ítélkezni. De igazán nem tehetünk semmit?????
Mert hogy gyermekeinknek NEM MINDEGY. Ezt senki emberfia ne feledje!!!

Köszönök mindent, és továbbra is üdv mindenkinek!!

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép, nagyon szomorú és nagyon igaz!

    VálaszTörlés
  2. Csak az a baj ,hogy úgy látszik nem kellenek széles látókörű gyerekek mert akkor Őket már nem lehet megvezetni pár látszat jótékonykodással megvenni

    VálaszTörlés
  3. Évi nagyon tetszenek a zeneszerzőkről irt bemutatóid ha megkérhetlek a születési időnél az évszámot is oda irnád előre is köszönöm kitartás reméljük jön a borúra derű is

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)