Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. december 4., szombat

5 perc zene Évivel - DECEMBER

Sziasztok kedveseim, újból itt vagyok, és hozzátok szólok 5 percben. Még mielőtt elkezdeném kis zenei híreim és " pletykáim", csak annyit szeretnék közölni veletek, hogy folyik a harc a Zeneiskola életben maradásáért, úgy az önkormányzat , mint a szülők részéről, és ez csodálatos dolog. Csodálatos és bátor, és ezen úton is köszönetet szeretnék mondani, mind a Polgármester Úrnak, mind a Battonya Város Képviselő-testületének eme harcáért. A szülők és a gyermekek, és mi mindnyájan tudjuk, hogy együtt győzni fogunk, hiszen a mi battonyai gyermekeink sem rosszabbak és butábbak, vagy tehetségtelenebbek (SŐT), mint a többi város gyermekei.

Tehát, hajrá Battonya, és Éljen a Zene, mert hiszen amint a nagy zeneszerzőnk Kodály Zoltán mondotta, "Legyen a zene mindenkié", hát legyen is mindenkié.

Tehát, kezdjük a decemberben született hírességekkel.

1865 dec.8-án született Jean Sibelius finn zeneszerző. Szülei fényes zongorista pályáról álmodoztak, de a fiatal, bohém Sibelius beleszeretett a zeneszerzésben, és egész életét ennek áldozta. Sikeres lett és boldogan élt fiatal és szép feleségével. Ő egy boldog zenész volt, tehát nem minden zenész boldogtalan és csonka lelkű. Sőt.


Dec.10-én született Olivier Messiaen francia zeneszerző, aki többek között ornitológus volt, és zene java részét a madarak dalainak és trilláinak köszönheti. Remek orgonista volt, jómagam is sok művét játszom, és történt egyszer egy koncert kellős közepén miközben Messiaent játszottam, hogy sok-sok madár a templom párkányán landolt és ott hallgatták az orgona zenét. És ez nem kamu, ez tényleg megtörtént!!!


1822 dec 10-én született
Cesar Franck (nagyon hosszú neve van, nem írom ki mindet), ő is francia zeneszerző. Nem nősült meg soha, egész életét a zenének, a zeneszerzésnek, a tanításnak, valamint az orgonálásnak ajándékozta, és nagyon boldog ember volt. Csodálatos orgonákon koncertezett, és remek tanítványai voltak, akik imádták a Franck apukát, mert így szólította mindenki "papa Franck". Csodálatosan szép orgona zenét komponált, és nem csak.


1770 dec.16-án született a " Nagy" Ludwig van Beethoven. 6 testvére volt neki, és mind közül csak ő lett ilyen híres. Édesapja is zenész volt, és állítólag nem valami jó apa, hiszen sokat verte a kis Ludwigot. Iszákos és ideg beteg ember volt szerencsétlen, és fiának nem valami szép gyermek kort ajándékozott.Ez nyomott hagyott Beethoven életében,hiszen 30 éves korára teljesen süket lett!! Élete legcsodálatosabb műveit sem hallhatta meg! Ő aztán tényleg nem volt valami boldog ember. Sokat betegeskedett, borzasztó fejfájásokban szenvedett, és ez miatt teljesen magában fordult, és egy morcona, zord emberré vált. A hallására visszatérve még annyit, hogy műveit hallhatta úgynevezett belső hallásával, hiszen minden zenésznek van ilyen belső hallása. De ez nem olyan mint a külső hallás,illetve hát maga a hallás. Beethoven magánélete rejtély és eléggé kételkedem abban, hogy egyáltalán volt neki magánélete, hiszen egyedül élt, szerényen és nemigen voltak barátai. De amit nem kaphatott meg, azt mind az utolsó szálig az emberiségnek ajándékozta, hiszen annyira híres lett, hogy ő aztán igazándiből sosem fog meghalni. Olvastam egyszer egy könyvet az emberiség utolsó napjairól, és amikor az utolsó ember is meghalt ezen a Földön, a mi Földünkön, egyedül Beethoven V. Szimfóniájának az első tétele maradt fenn. Minden és mindenki meghalt, de az ő zenéje nem.

És így van ez minden zenével és zenei előadóval. Legyen nagy, híres előadó, avagy pici gyermek innen a battonyai zeneiskola porondjáról, halhatatlanok leszünk és vagyunk, mi, a zenészek!


Utoljára, de természetesen nem utolsó sorban hagytam a nagy zeneszerzőnket Kodály Zoltánt, aki szintén dec. 16-án született akárcsak Beethoven. Ő zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, fantasztikus népdalgyűjtő volt. Hogyan fér mindez bele egy emberi életben? Hát Kodálynak belefért, hiszen csak ennek élt. A zenének, a gyermekeknek, az oktatásnak, na meg időnként a feleségeinek is, mert hiszen az első feleség halála után újból megnősült, egy jóval fiatalabb nőt vet el. Kodály munkásságáról nem sokat fogok most írni, hiszen minden magyar ember bizonyára olvasott és tanult róla, csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy Kodály akkor vált igazán nagyon boldoggá amikor az 1930-as években a népdal végre megszületett a hangversenypódiumon. Mert bizony addig a magyar népdalnak nem igen volt helye nagy koncerttermekben, vagy pódiumokon. De ő ezt is kiharcolta, no meg azt is, hogy a magyar dal, a magyar ének, a magyar nóta világhírűvé váljék. Köszönet neked Kodály Zoltán.

Nos, a mai rövid előadáson még csak annyit szeretnék mondani ( írni ), hogy jövő héten , pontosabban december 10 -én mindenkit szeretettel meghívunk a Zene Iskola Liszt Ferenc nagy termében, ahol kis zongoristáink megmérettetnek, hiszen egy " KI MIT TUD " zongora versenyt tartunk,melyre újból mondom, mindenkit szeretettel várunk.

Dec. 11-én pedig szeretettel várunk minden zene szerető embert a József Attila Művelődési Központban, délután 5 órára, hiszen a Battonyai románok kulturális napjára, valamint egy Jótékonysági Koncertre kerül sor.

Dec.16-án szintén nagyon sok szeretettel várunk mindenkit a Zeneiskolában ismét, ahol a Karácsonyi koncertünkre kerül sor. Itt lesz egy-két meglepetés is, hiszen hívtunk vendégzenészeket . Gyertek el és nézzetek meg minket!!!! Halljátok és lássátok a gyermekek odaadó munkáját és szorgalmasságát, na meg a tehetségüket, na meg a sok izgulást, na meg a kedvességüket, na meg úgy általában mindent.
Nos, sok szeretettel üdvözlök minden kedves battonyai lakost, ha nem jelentkeznék karácsonyig, hát akkor a Jó Isten áldjon meg benneteket egészséggel, szeretettel és sok- sok bölcsességgel.
Üdv néktek, Éva

1 megjegyzés:

  1. Én is bízom nagyon a Polgármester Úrban, hogy sikerül megmentenie a zeneiskolát, és a gyermekem tovább tanulhatja a zenélést. Mert ha már ez sem lesz Battonyán....

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)