1. A „komisz” só
Életrövidítő a túl kevés konyhasó, de a túl sok kálium evés bebeszélése is!
(Népszabadság, 2002.11.15.)
A fiziológiás napi só szükséglet valójában 15-25 gramm, lásd a fiziológiás (pl.:Salsola vagy Ringler) infúziós oldatokkal beadagolt napi konyhasó mennyiséget!
A magas vérnyomás megelőzésére sószegény étrendet ajánlanak. Elegendő lenne napi 0,5-1 gramm só, ennek azonban többszörösét fogyasztjuk. Pedig a só sokáig gyógyszernek számított. Vérszegénység, erőtlenség fejfájás és migrén orvoslására szolgált. Sós vizet adtak a légutak megbetegedésekor, emésztési panaszok, reumafájdalmak esetén. Gyerekkorunkból emlékezhetünk a forró sóval töltött zacskóra, amit a fülünkre tettek.
De mitől „komisz” a só.
Az első tanulmányt Lewis Dahl írta, melyben kimutatta, hogy a patkányok vérnyomása emelkedik, ha erősen sózott eledelt kapnak. A kísérlethez használt só azonban annyi volt, hogy egy embernek naponta fél kilót kellene ennie, hogy ugyanakkora dózist vegyen magához.
Egy másik kísérletben a világ minden részéről vizsgáltak embereket, az adatok feldolgozása meglepő eredményt hozott.
A vérnyomás csökken, ha növekszik a só bevitel.
A legtöbb sót fogyasztó népcsoportnak ( napi 14 gramm) nem volt magasabb vérnyomása, mint azoknak, akik csak 6 grammot ettek. Négy csoport viszont teljesen kilógott a sorból; jóformán nem ettek sőt, és a magas vérnyomást is alig ismerték. Amikor az ő értékeiket is hozzáadták a többiekéhez, csak akkor kapták meg az elvárt értéket. a tudósoknak több rendellenesség is feltűnt, ezért kérték az eredeti adatokat, de hiába. Ehelyett a szerzők újra feldolgozták azokat, új módszerekkel. Az eredményt a só hatása a vérnyomásra negatívabb, mint gondolták valaha. Egy német kritikus „adatmasszírozásnak” hívja ezt a módszert.
Rehabilitálják-e valaha vajon a sót?
Az amerikai Science szaklap nemrég szemrehányásokat tett a só elleni kampány aktivistáinak. De a lapok tovább publikálják a só fogyasztás és vérnyomás közötti összefüggés eredményeit.
Más tanulmányok is megmutatták, hogy a sószegény étrend nem csökkenti a vérnyomást. Azt is kimutatták, hogy a só bevitel korlátozása növeli az elhalálozást, és elősegíti a szív- és keringési betegségeket.
A vitát a jövő dönti el. az viszont biztos, hogy a só mellőzése megemeli a koleszterinszintet, de változatlanul koleszterincsökkentő és sószegény táplálkozásra intenek minket. Ember legyen a talpán, aki felismeri, hogy épp mi problémájának okozója. Milyen tanácsot adhatunk a magas vérnyomásban szenvedőknek?
Német orvosok szerint a népesség kétharmadánál a vérnyomás nem reagál a sóra. A maradék harmad egyik felénél emelt só fogyasztásnál csökken a vérnyomás, a másik felénél emelkedik.
Akinek magas a vérnyomása, próbálja ki kevesebb sóval, hogy ő melyik csoporthoz tartozik. Egyszóval, ne hagyjuk magunkat egyszerűen odasózni.
Jelinek Mária

Csipetnyi trükk
A só tartósabb hatása a vizelvonó tulajdonságában rejlik. Észak Európa számos vidékén bevett eljárás volt ősszel tömegesen vágott marha rendszeres sózása. Nálunk a sertés húsdarabokat a szalonnával együtt sózták, füstölték.
A só megnöveli a víz forrási hőmérsékletét, a víz jobban felmelegszik, mielőtt forrni kezdene. Ezért a sós vízben az élelmiszer ( a tojás vagy a tészta)magasabb hőmérsékletre melegszik fel, és gyorsabban főhet.
Egy csipet sóval könnyebb felverni a tojásfehérjét. Az avas vaj ismét használható, ha kevés langyos tejjel és egy csipet sóval keverjük el. A velő nem esik ki a csontból, ha főzés előtt mindkét végét besózzuk. A máj nem keményedik meg főzés közben, ha a még nyersen összevágott szeleteket besózzuk, majd fél órára hütőszekrénybe tesszük. Nem lesz csomós a rántás, ha csipetnyi sót teszünk bele.
A konyhasó nem egyéb, mint tengervízből nyert nátrium-klorid vagy bányászott kősó. A zöld só: zöldpetrezselyem, zeller zöldje, saláta, lestyán, csalán, pitypang, útifűlevél megszárítva, porrá törve, kevés sóval elkeverve. A jódozott sót pajzsmirigybetegség esetén használjuk.
A konyhasó, tengeri só, az asztali só és egyéb elnevezésekkel forgalomba lévő sók káliumtartalma sokszor nagyobb a kívánatosnál. A túlzott káliumbevitel pedig felboríthatja a szervezet ionegyensúlyát, csökkenti a veseműködést, visszatartja a folyadékot, ezáltal méregtelenítési problémákat okozhat. Megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt.
J.N.J.
Konyhasó használatáról és kálium káros hatásairól
Tejfalussy András oldalán: www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/aanal1.htm
Egészségére mindekinek!
"Javaslom, hogy írassák ki az önök által látogatott boltok vezetőivel, hogy melyik "étkezési só" felel meg az MSZ-01-10007-82.magyar szabványnak, ami tiltja valamennyi étkezési sóban a kálisó legkisebb mennyiségét is. S ameddig ez nem sikerül, addig a gyógyszertárakból rendeljenek, vásároljanak étkezési célra tiszta NaCl-ot."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)
SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.