Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2011. június 29., szerda

5 perc zene Évivel - június befejező része

Kedves zeneszerető barátaimnak Ismét egy francia úriember következik, Charles Gounod, aki Párizsban született 1818 június 17-én. Művészcsaládban született bele a kis Charles. Édesapja festő, édesanyja zongorista volt.  Nos, ez egy érdekes életút, hiszen ő aztán ténylegesen beleszületett a francia pezsgős életben. És mégsem lett erkölcstelen. Sőt. Érdekes módon, Charles vallásos ember lett, és imádta a vallásos zenét. Kedvence Palestrina volt. Még papnak is készült. De végül is maradt a zenei pályánál.
                      Orgonistaként helyezkedett el, és egyik legjobb barátja a híres Mendelssohn- Bartholdy zeneszerző volt.
                       Megnősült és habár házassága nem bizonyult a legjobbnak, mégis hűen kitartott felesége mellett. Charles nagyon sokat dolgozott, saját kórusa volt,- nem is egy- és nagyon szép zenéket komponált. A Faust című operáját mai napig is a franciák nemzeti operájuknak tartják. Abban az időben tört ki a német-francia háború, és Charles aki rendkívülien pacifista beállítottságú volt, inkább elköltözött Francia honból, és Londonban telepedett le. Az angol királynő, valamint az angolok nagyon nagyra becsülték munkáját. De ő mindig is francia maradt. Sok egyházi zenét írt. Oratóriumokat, motettákat, zsoltárokat.
                       Zenéje gazdagon dús melódiákat tartalmaztak.   Tehát, amint már eddig is említettem, lehet Párizsban erkölcsösen is élni.  Embere válogatja.


Az utolsó előtti zeneszerzőnk egy német úriember RICHARD  STRAUSS, már most itt az elején mondom, hogy semmi köze az ismert bécsi Strauss családhoz. Ő 1864 június 11-én született, és ő is igazán erkölcsös, szép életet élt le.
                       Édesapja kürtös volt, édesanyja egy gazdag német család sarja volt. A kis Richardot sem szánták zeneésznek, úgy mint más zeneszerzők szülei. Őt is más pályára szánták, de hamarosan abbahagyta tanulmányait a Müncheni egyetemen, és Meiningenbe távozott, ahol a híres meiningeni udvari zenekarral és annak a karnagyával, Hans von Bülowval életre szóló szoros baráti kapcsolatban került. Bülow nagyon is felismerte fiatal tanítványa tehetségét, és felkarolta. Bülow halála után Richard át is vette kis időre a meiningeni zenekar vezetését. Abban az időben Németországban Richard Wagner zeneszerző volt, hogy úgy mondjam, a" zene Istene", ha szabad ilyen kifejezéssel élnem. Szóval, ha valaki be szeretett volna futni mint zeneszerző, biztos, hogy Wagner elébe kellett állnia valamelyik művével. Aztán, ha szerencséje volt, és jó órában találkozott a nagyon furcsa, és kissé hisztériás Wagnerrel, akkor Isten áldja. Mehetett tovább zeneszerzői  híre és karrierje.
                             Ha véletlenül Wagner kialvatlan és dühös volt, hát akkor úgy röpült onnét a házból, hogy még lábai sem látták a földet!!!  Nos, Richard Strauss zenéje éppenséggel megnyerte Wagner tetszését, tehát indulhatott a zeneszerzői pályája. De nem csak, hogy Wagnernek tetszett Strauss zenéje, Strauss maga is nagy Wagner követő lett. Ténylegesen e két német zeneszerző zenéje nagyon is hasonlít egymásra. Természetesen mindegyikben ott van a saját maga stílusa, és tehetsége, de mégis szavamra mondom, hasonlít a két zeneszerző melódikája és drámai ereje. Mert ilyen a Richard Strauss, no meg a Wagner zene. Nehéz zenék ezek, komolyan mondom, de aki szereti, az nehezen tud elszakadni tőlük. Próbáljatok csak Richard Strauss vagy Wagner zenét hallgatni. Nem könnyű. Strauss végül is nagyon boldog családi életet élt, énekesnő felesége mellett, akit nagyon szeretett és csodált, és sokat koncerteztek együtt.
                            Híres Richard Strauss zenék: "Imigyen szólt Zarathustra"- szimfónikus költeménye, a híres Salomé opera, vagy balettzenék, dalok, kórusművek.
                 A júniusi legutolsó zeneszerzőnk egy orosz úriember, IGOR STRAVINSZKIJ, aki 1882-ben született, június 17-én. Ki ne ismerné Stravinszkij híres" Tűzmadarát", vagy a" Petruskát," vagy a "Tavaszi áldozatot", és még híresebb kamarazenéit, zenekari műveit, balettjeit, kórusműveit. Az ő zenéjében is ott van Oroszország teljes nagyságában és szépségében. Ott vannak az orosz folyók, a hegyek,  az orosz énekek, az orosz parasztlánykák aranyszínű copfokkal és csodálatosan kék szemekkel. Ott van minden ami orosz, és ugyanakkor az ő zenéje már kicsit más. Hiszen Stravinszkij élete jó részét New Yorkban élte le. Az ő zenéje már kicsit amerikai is, de azért mégis ott van az orosz ország szépsége és nagysága.
                             Ez az úriember hírbe lett hozva egy Coco Chanel híres francia hölggyel, aki nemcsak szépsége miatt volt ám híres. Hanem gazdagsága miatt is. Egy egész palotát adományozott Stravinszkijnek és családjának, hadd éljenek ott csendben és békességben. De hát akkoriban Stravinszkijnak már felesége és gyermekei voltak, és a zeneszerző sem volt kutya, mert nagyon jóképű úriember volt ám Stravinszkij !!  Szép szál , magas, daliás ember volt Stravinszkij, akire buktak nagyon is a nők.  Igaz, édesapja annak idején a fiatal Igort fogásznak szánta, de ebből sem lett semmi, mert Igor nem járt be az órákra. Ő inkább a zenészek körül lógott , és tanult akitől és ahogyan csak tudott. Pedig édesapja a szentpétervári operaház vezető basszistája volt. Hogyan is gondolhatta, hogy fia fogász lesz majd??  Nem tudom. De a lényeg a lényeg, hogy a fiatal Stravinszkij , illetve hát a zenéje, már 30 éves korára meghódította a világot.  Lévén Stravinszkij sem volt háborúzós természet, a II-ik világháború kezdetekor el kellett hagynia Oroszországot, és egy ideig a Harvardon tanított, majd Hollywoodban telepedett le. 89 éves korában, 1971-ben hunyt el . New Yorkban temették el.
                                Nos, tehát, ennyi volt a júniusi beszámolóm, és lévén mostanára már elhagyott engem a múzsám, mert belefáradtam az írásban, minden kedves zeneszerető barátomnak kívánok minden szépet és jót, és jó kedvet az olvasáshoz. És ne felejtsétek, hogy Battonya Városa GYÖZÖTT!!!   Hála nektek, az itt élő embereknek.  Köszönök nektek mindent.


Terékné Megyesi Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)