Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2011. június 9., csütörtök

Felbomlott a dombegyházi iskolatársulás.... vagy mégsem ? Zűrös a dolog...

A BEOL ezt írta május 29-i cikkében :
Felbomlott a dombegyházi iskolatársulás
2011. május 29. 18:58 K. E.

Kilépett a dombegyházi központú iskolafenntartási társulásból Kisdombegyház és Magyardombegyház. Nem tudta vállalni azt az összeget, mellyel a normatíván felül hozzá kellett volna járulniuk az intézmény működéséhez.

Battonyával az érintett falvak feladatátadási megállapodást kötöttek. A határ menti város fogadja azokat a diákokat, akiket szüleik átíratnak a városi iskolába.

Hosszas egyeztetések után döntött úgy Kisdombegyház és Magyardombegyház képviselő-testülete, hogy június 30-ával felbontják a társulási megállapodást Dombegyházzal. A két faluból mintegy hatvan diák jár jelenleg a Balsaráti Vitus János Általános Iskolába.

— Ahogy csökkent a települések állami finanszírozása, úgy okozott egyre nagyobb nehézséget a normatíván felüli rész kifizetése az iskolafenntartásra — mondta Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere. Az intézmény körülbelül 100 millió forintos költségvetésének felét fedte le a normatíva, a másik 50 százalékot a három falunak kellett mellé tennie.

— Mi, kistelepülések, általában év vége felé tudtuk kifizetni a saját részünket a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatásából — tette hozzá Tonka Istvánné, Kisdombegyház polgármestere. A településvezetőktől úgy tudjuk, 3 éve szakértő világította át az intézményt, ennek eredményeképpen létszámleépítések történtek, ám ez sem oldotta meg a pénzügyi gondokat.

— Már novemberben, a társulás pénzügyi koncepciójából is látszott, hogy most már minden erőnket meghaladja az iskola. Nem fogadták el képviselő-testületeink a koncepciót. Több előterjesztésünk is volt a költségek faragására, mely a pedagógusok munkáját nem érintette — folytatta Dús Ildikó. Egyebek között azt kérték, az intézmény ne önállóan gazdálkodjon, az önkormányzat vegye át a gazdálkodását.

Arra is javaslatot tettek, hogy — több más településhez hasonlóan — a takarítást közmunkásokkal oldják meg. A dombegyházi testület nem ment bele.
— Dombegyház felajánlotta, hogy nulla forintot fizessünk. Ez lett volna az igazán nagy felelőtlenség — vette át a szót Tonka Istvánné. Ha nincs ugyanis rá fedezete a gesztor településnek, csődbe mehet az iskola.

Dús Ildikó elmondta, az adósságrendezési pénzügyi gondnokuk megkérdezte, miből finanszírozza Dombegyház a két település részét?
— Erre azt a választ kaptuk, ha nem fizettek, nincs közötök hozzá.

A két kisfalu legutolsó javaslata hét fős létszámleépítés volt. Ennek fejében vállalták volna, hogy Kisdombegyház havi 100, Magyardombegyház havi 80 ezer forintot biztosít. A javaslat elvetése után került sor a megállapodás felbontására.

A társulás ügyében, az iskola jövőjével kapcsolatban kerestük dr. Varga Lajost, Dombegyház polgármesterét is, aki a megbeszélt időpontban mégsem állt rendelkezésünkre és a következő két napban is elérhetetlen volt.

Dr. Karsai Józsefnek, Battonya polgármesterének a nyilatkozatát a Békés Megyei Hírlap hétfői (május 30.) számában olvashatja.
forrás : http://beol.hu/bekes/kozelet/felbomlott-a-dombegyhazi-iskolatarsulas-380285

Az előbb említett nyilatkozat :







Dombegyház település álláspontja ezügyben (a cikkben hivatkozott linkek csak a cikk eredeti helyéről működnek - forrás helyének megjelölése a cikk végén) :
Csiki-csuki
A Békés Megyei Hírlap május 30-i számából értesültünk, hogy felbomlott a dombegyházi iskolatársulás. A cikk online is olvasható a beol.hu portálon, Karsai József battonyai polgármester nyilatkozatának híjával. Erre a nyilatkozatra már nem futotta a bitekből az online változatban.
http://beol.hu/bekes/kozele...80285

A hír nyilvánvalóan igaz, csak nem lett kibontva benne az igazság minden részlete. (Egy nagy poéngyáros után szabadon.) Mondjuk úgy, inkább válófélben van az iskolatársulás, de legalábbis jó nagy perpatvar van a családban, aminek a vége válás is lehet, ha nem jön össze a békítés. A válásnak legnagyobb vesztese minden esetben a gyerek, ha nem tudnak a szülők kulturáltan megegyezni annak elhelyezésében. A leggaládabb megoldás, amikor a gyereket kiszakítják megszokott környezetéből. Erről az aprócska tényezőről elfeledkezik a két kistelepülés polgármestere. Soha egyetlen nyilatkozatukban nem került még szóba a gyerekek érdeke, de a bmhírlap újságírójának se jutott az eszébe.
Dombegyház polgármesterének nyilatkozata ma délutántól olvasható a beol.hu oldalán, így már tovább bontakoznak az igazság részletei. Kíváncsian várjuk, a print változatban is helyet kap-e a nyilatkozat?

http://beol.hu/bekes/kozelet/a-polgarmester-allitja-el-az-iskolatarsulas-380930 ://http://beol.hu/bekes...0930
A két kistelepülés polgármestere azt állítja, hogy kiléptek a társulásból. Ezt nem tehették meg, mert csak

Quote:
A társulásban részt vevő képviselő-testületek (a továbbiakban: a társulás tagja) mindegyikének minősített többséggel hozott döntése szükséges:.. a társulási megállapodás év közbeni felmondásához.

http://www.complex.hu/jr/ge...35.TV
Ilyen döntés nem volt, mert a dombegyházi képviselőtestület nem fogadta el a két kistelepülés kilépési szándékát április 13-án.
A Társulási megállapodás III. pontja (amelyet mindhárom fél aláírásával tudomásul vett) rögzíti, hogy a társulásból történő kilépés határideje folyó év június 30. A kilépő tagok az erről szóló határozatot kötelesek legkésőbb három hónappal ez időpont előtt megküldeni az érintetteknek. Mivel ez nem történt meg a törvény megszabta határidőn belül, mert a Társulási megállapodást Kisdombegyház és Magyardombegyház képviselő-testülete 2011. április 13-án mondta fel határozatban március 31. helyett, ez a felmondás érvénytelen. Így az intézményi társulás változatlan formában jelenleg is életben van.
Ezt alátámasztja Dombegyház polgármesterének nyilatkozata. Mondhatnánk, patt helyzet. Ha nem lesz egyezség, igazságot ez ügyben, jogászok (bíróság??) vagy egyéb felügyeleti szervek döntése fog szolgáltatni.

Továbbra is nyitott marad a kérdés, mire megy ki a játék? A dombegyházi képviselőtestület felajánlotta, teljes mértékben átvállalja az iskola fenntartásának költségeit. Tehát semmilyen plusz terhet nem jelent a két kistelepülésnek a társulásban maradni. Ami ezen túl történt az már bohózat! Az iskola fenntartása tehát nem okozhatja a települések anyagi nehézségeit. Érthetetlen, miért jobb ízű a battonyai semmi? Miért kötnek Battonyával szerződést annak ellenére, hogy törvény szerint bent vannak a társulásban és emiatt nem is köthetnének feladatátadási megállapodást.
A korábbi bejegyzésekben már alaposan kiveséztük ezt a témát voltak szép számmal hozzászólások is. Pillanatnyilag ennyit lehet tudni az iskolatársulás ügyéről. Van még egy apróság, amire szeretném felhívni különösen a közvetlenül érintettek figyelmét.
Igaz, csak egy rövidke nyilatkozat erejéig, de a Békés Megyei Hírlapban megszólalt Karsai József Battonya polgármestere is.

Quote:
Mi a normatívából hozzuk ki a diákok ellátását
Ennek kissé ellentmond a beol.hu 2011. március 29-én megjelent cikke.

Quote:
Annak érdekében, hogy a forráshiányos település indulhasson az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések, illetve a működésképtelen települések egyéb támogatása pályázaton, valamint hitelt kaphasson a banktól, minden önként vállalt feladatát le kellett, hogy építse a képviselő-testület. Ennek esett áldozatul az iskolaotthon is
- mondta Karsai József. A teljes cikk elérhető az alábbi hivatkozáson:
http://beol.hu/bekes/kozele...68297

Eszerint Battonya hasonló gondokkal küzd, mint a három Dombegyház. Battonya polgármestere szeptembertől már zsebből fizeti a pedagógusok egy részét. Szép kilátások. Úgy látszik, a menyasszony rendesen el van látva alapozóval, púderrel, de ennek ellenére is villan a bibircsók.

Kedves kisdombegyházi és magyardombegyházi Szülők!
A képviselőtestületek vitáit majd az idő, vagy a jogorvoslat esetleg a józan belátás eldönti. A dombegyházi iskola a kialakult helyzet mellett is zavartalanul működik. Ahogyan már korábbi bejegyzéseinkben és a hozzászólásokban is megjelent, senki nem szólhat bele hova járatjátok a gyerekeiteket iskolába. Döntsetek a józan belátásotok szerint! Döntéseteket se szép szóval, se ármánykodással, erőszakkal esetleg zsarolással ne hagyjátok befolyásolni!

A két település polgármester asszonya megszívlelhetné a dombegyházi a polgármester szavait: ne használják fel a gyerekeket idegen érdekek játszóterén!

Quote:
Vallom azt, hogy a gyerekekkel, koruknak megfelelően lehet játszani, ugyanakkor a gyermekek senki számára sem lehetnek játékszerek!

A dombegyházi polgármester nyilatkozata az iskola működésével/működtetésével kapcsolatban továbbra is elérhető Dombegyház hivatalos honlapján:
http://dombegyhaz.hu/?cat=i...arati

Közzétette admin 2011-06-01 23:22:17 Hozzászólás(ok): ( 2 )


A fenti események miatt Dombegyház rendkívüli nyilvános tesületi ülést hívott össze ma 16 órára a kisdombegyházi és magyardombegyházi szülők részére.
forrás :  http://dombegyhaz.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)