Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2011. június 22., szerda

5 perc zene Évivel - június folytatása

Kedves zeneszerető barátaimnak

Most egy olyan úriember következik aki szerint az" élet egy erkölcstelen bábszínház". Ő az operett úttörője, a híres Jacques Offenbach, igazi nevén Jacob Viener , aki 1819 június 20-án született Kölnben. Ez az úriember egy egészen új zenei stílust hozott magával, hiszen zenéjében táncszerű dallamokkal találkozunk. Ki ne ismerné a híres "Orfeusz az alvilágban" című operetjét? Vagy a Szép Helént? A franciák mai napon is fejből fújják eme operettek dallamait. Híres művek és dallamok ezek!!!   Nos, nem is csodálom, hogy Offenbach úr szerint az élet egy erkölcstelen báb színház volt, hiszen saját maga sem élt valami sej de erkölcsös életet. De hát hiszen ki ne álmodozna bele kicsit azokba a buja párizsi éjszakákba???
                 A híres Orfeumban ahol csodálatosan szép, majdnem mezítelen hölgyek táncolnak, és ahol folyik a finom pezsgő, meg a még finomabb francia borok????  Szóval, lehet élni Párizsban. Erkölcsösen is, de nagyon erkölcstelenül is. Ki hogyan gondolja. Hát Offenbach nem így indult, hiszen szépen nevelték otthon, kissé talán túl "poroszosan", hogy úgy mondjam.
                 Lehet, hogy ezért is szökött meg otthonról, és talán ezért választotta e kevésbé erkölcsös életet. De az is lehet, hogy egyszerűen tetszett neki. A lényeg az, hogy nagyon szép zenéket írt, melyet most is, meg 100 év múlva is fújni és fütyörészni fogják Párizs - és nem csak- utcáin.  Hát, erről a botrányos úriemberről még csak annyit, hogy nem sokat élt párizsi lakásán, mert inkább az Orfeum vendége volt nap mint nap, és éjszakáról éjszakára. Engedtessék meg, hogy én, szerencsétlen,gyarló zenész mivoltomban hadd ne szóljak többet Offenbach életéről, és maradjon meg mindenkiben emléke mint a nagy párizsi zenész.


  Most pedig egyik kedvenc zeneszerzőm következik, a nagy romantikus ROBERT SCHUMANN, aki 1810 június 8-án született, és aki, sajnos fiatal korában hunyt el. Neki, szegénynek, az volt a vétke, hogy erősen depressziót volt, és végül is miután öngyilkossági kísérlete nem sikerült , egy ideg szanatóriumban fejezte be életét.
                          Schumann az a tipikus német vérű ember volt, aki nagyon sokat dolgozik, és nagyon sokat akar az élettől.
                         Nem tudja mikor kellene leállni. Nem ismerte föl, mekkora kárt tesz önmagában és önmagának.
                            Robert egy roppant művelt, egyenes és erkölcsös családban született bele. Édesapja könyvkereskedő volt, nem is akármilyen, hiszen híres volt könyvkereskedése egész Németországban. Édesapja jogásznak szánta volna fiát, és kis gyermek korától taníttatta Róbertet, aki több nyelveket beszélt, és nagyon művelt volt már fiatal korában. Nem lett belőle jogász, mert beleszeretett a zenébe, és a zeneszerzésben, és otthagyta jogi tanulmányait, azért, hogy a zeneszerzésnek élhessen. Írt is csodálatosan szép zenéket, szimfóniákat, híres zongoradarabokat, nagyon szép ének albumokat, és egész zenéje roppant belső harcokról szól. Én is játszottam Schumannt, de fiatalabb koromban nem tudtam megérteni zenéjét. Kicsit betegnek tartottam. Nagyon sokat filozófál a zenéje, roppant kanyargós, eljut valahová, és mégse, a csúcson megtorpan. Talán kissé komornak tartottam fiatalabb koromban. Most már tökéletesen át tudom élni zenéje erejét, nehéz ritmusait, bonyolult harmóniai és összhangzattani megoldásait, megtorpanásait, és drámáját. Hiszen Schumann zenéje drámaian tragikus.
                             És meg is értem, hogy tragikus, mert azt tudnotok kell kedves olvasó barátaim, hogy Schumann nagy tehetségnek indult mint zongorista. De annyira túl akarta szárnyalni mindent és mindenkit, meg saját magát is, hogy napi 8-10-12 órát gyakorolt. És ezt addig folytatta míg egy szép nap lebénult  a jobb keze középső ujja. És hiába műtötték, nem tudták megmenteni kezét. Annyiba kellett hagynia fantasztikus előadóművészi karrierjét. De, hiszen, mondhatjátok, ott volt neki a zeneszerzés!!!   Igen, igen, persze, de az nem ugyanaz. Én tudom, mit jelent zongoristának lenni, és nagy közönségnek zongorázni, és virágokat, bókokat és elismerést, csodálatot kapni!!!! Na, de ez van.  Ez történt szegény Schumannal.
                     Isten ments, hogy most valamelyik kis tanítványom aki eme sorokat olvasná, elszántan eldönti, hogy nem szabad sokat gyakorolni!!!!!!   Ne felejtsétek, Schumann 12 órát zongorázott naponta, és nem 1-et vagy 2-öt. Tehát gyakorolni igenis kell!!
                           Ne hogy most már magam ellen beszéljek.    Na, de tegyük félre a morgolódásomat és folytassuk.
                        Schumann Jozef Vieck úrnál tanult zongorázni, és ott ismerte meg jövendőbeli feleségét, Clara Viecket, aki csodálatosan zongorázott és óriási karriert futott már akkor be. És tehette volna ezt tovább, ha nem áldozza magát férjének, és családjának, hiszen 7 gyermeket szült Schumannak!!  És közben meg koncertezett, és rendületlenül gyakorolt, és rendületlenül segített férjének munkájában, és karrierje előmenetelében. Azért mondom ezt, mert Schumann szegény legény volt a Vieck családdal szemben, akik igencsak jómódúak voltak. És ezt a házasságot Vieck apuka nagyon is ellenezte, és bizony Róbert éveken át pereskedett leendő apósával, míg végül is 5 kemény éve után végre elvehette Clarat feleségül.
                           Egyébként Clara Schumannak köszönhetjük mi zongoristák a kotta nélküli zongorázást, hiszen ő volt az első a világon aki indítványozta azt, hogy a zongoristák fejből adják elő a különböző repertoárokat. Addig minden zongorista kottából játszott. Na, nem is kell mondanom, szidtuk is eleget a suliban szegény Clara Schumannt!!  Mert nem semmi mikor egy profi zongorista 50 oldalt fejből ad elő. És ez csak egy műre értendő. Egy zongoraverseny például. És ez nem semmi. Higgyetek nekem. Egyáltalán nem könnyű fejből zongorázni 50 oldalt!!!  Ezért is szokták mondani, hogy az összes zenészek közül a zongoristák a legokosabbak, a legeszesebbek.  Na, nehogy most azt higgye bárki, hogy ez itt a reklám helye !!
                            Tehát, visszatérvén Schumannhoz, őt nagyon sokan szerették, fantasztikus zenész baráti körrel rendelkeztek Schumannék. Jó barátságban voltak Brahms-szal, Lisztel, Wagnerrel, és az orosz zeneszerzőkkel. Sokszor jöttek össze a Schumann családnál híres zeneszerzők, és ott zenéltek és vigadoztak. A rossz nyelvek szerint Clara és Johannes, a fiatal, sármos Johannes Brahms több mint barátok voltak. Lehet, mert akkoriban Schumann már nagyon rossz bőrben volt, és lévén nem sikerült az öngyilkossági kísérlete nagyon nehéz napokat éltek át otthon miatta. Hallucinációi voltak és nagyon depressziós volt, és mindenki félt körülötte, egyszer még a házat is föl akarta gyújtani!!!  Gondolhatjátok, hogy mekkora lelki ereje volt Schumannénak ezt elviselni és a 7 gyermekét ilyen borzasztó családi életben szépen, kiegyensúlyozottan nevelni!!!
                         Szóval, végül is Róbert kérte, könyörgött, hogy küldjék  elmegyógyintézetbe. Ez megtörtént, és soha többé nem jött ki onnan, nem is fogadott látogatókat, senkit nem engedett be magához.   Így halt meg  Róbert Schumann.
                        Egyedül, egymagában, a drámaian csodálatos zenéjével együtt. Nem kell őt sajnálnunk, hiszen nem halt meg. Itt van velünk nap mint nap, hiszen előadjuk a zenéjét, és nem hagyjuk őt meghalni. Nem engedjük őt el.  Soha.

folyt köv...
Terékné Megyesi Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)