Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2012. július 5., csütörtök

* * * A PETÍCIÓ * * *


Előzmények :
Battonya Város Képviselő-testülete - ahogy azt közoktatási intézmények esetében kell - május 31-ig meghozta azt a döntését, hogy az általa fenntartott Szent István Általános Iskolát és az Összevont Napköziotthonos Óvodát gazdasági okokból a következő tanévtől átadja a római katolikus egyháznak fenntartásra. A döntés előtt lementek a kötelező egyeztetések is, a szülőkkel, tantestülettel, stb.
A megállapodás az egyház és az önkormányzat között azóta meg is született. 
A napokban viszont több szülő és battonyai polgár egy petíciót nyújtott be a városvezetésnek. A petíciót a testület a zárt ülésen ma délelőtt tárgyalta, melyre a petíció benyújtóit sem hívták meg. Az ülés végén a testület egyhangúan ismét a két intézmény egyházi fenntartásba adása mellett döntött.   

Íme a petíció, amely a mai nap folyamán a Netnyúz email címére is megérkezett :

Battonya Város Képviselő Testülete
5830 Battonya, Fő u. 91.
 
 
Tárgy: A Szent István Általános Iskola és az Összevont Napközi Otthonos Óvodák  üzemeltetésének átadása a Katolikus Egyháznak.
 
   Tisztelt Képviselő Testület!
2012 májusában egy összevont szülői értekezlet keretében szavazást tartottunk iskolánk és óvodáink átadásának ügyében. Az akkori tájékoztatás szerint intézményeink változatlan formában, a teljes dolgozói létszám megtartása mellett, választható biblia és választható erkölcstan tantárgyak bevezetése mellett, kizárólag anyagi megfontolásból kerülnének átadásra. KIZÁRÓLAG(!) ezekre az érvekre mondtunk akkor igent.
   Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!
Tudomásunkra jutott, hogy az elmúlt időszakban a korábbi tervezet jelentős mértékben megváltozott. Sajnálatos, hogy battonyai polgárként mi erről nem lettünk értesítve, hiszen a gyerekeinkről, óvónőinkről, tanárainkról és egyéb értékeinkről van szó! Felháborítónak tartjuk, hogy a nyilvánosság ilyen mértékű kizárása mellett akarnak ilyen ügyben dönteni! Azért szavaztunk Önökre, hogy az érdekeinket maximálisan szem előtt tartva, s az információkat első kézből továbbítva, véleményünk ismeretében határozzanak. Tudniuk kell, hogy a meghozott döntés az Önök és a Polgármesteri Hivatal anyagi, és egyben erkölcsi felelőssége is!
  Tisztelt Testület!
Ezúton hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy:
 • Nem értünk azzal egyet, hogy az önálló intézményeinket A Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium alá rendeljék és telephellyé változtassák.
 • Nem értünk azzal egyet, hogy az eddigi vezetők jogkörét megcsorbítva, a szakmaiság háttérbe szorítása mellett, a Katolikus hithűség legyen az amely a személyi változásoknál döntőnek bizonyul majd.
 • Nem értünk azzal egyet, hogy a pedagógusainknak és gyermekeinknek a Katolikus értékrend és a Katolikus Egyházi filozófia szerint kelljen majd dolgoznia és tanulnia.
 • Nem értünk egyet a Katolikus Tanterv és Nevelési Program bevezetésével.
 • Nem értünk egyet azzal, hogy az ígéretek ellenére az intézményeinkben létszámleépítést tervező új vezetés határozzon személyi kérdésekben. Ha így is úgy is csökkenteni kell a dolgozói létszámot, akkor erről döntsenek a jelenlegi vezetők, hiszen ezért választottuk meg Őket.
 • Nem értünk egyet azzal, hogy a korábbi ígéretek ellenére korlátozzák az Alkotmányba foglalt „Szabad iskolaválasztáshoz való jogunkat!”/Közoktatási Törvény 66§./
 • Nem értünk egyet azzal, hogy a korábbi ígéretek ellenére korlátozzák a szintén az Alkotmányban megfogalmazott, „Vallásszabadságot biztosító jogunkban!” /Alkotmány 54.§-60.§/
    Tisztelt Képviselő Testület!
Petíciónk nem a Katolikus Egyház ellen fogalmazódott. Minden tiszteletünk a hívő embereké, bármely közösséghez is tartozzanak. Ezért kijelentjük, hogy nem támogatjuk, hogy intézményeink BÁRMELY(!)felekezet fennhatósága alá kerüljenek, legyen ez ortodox, református, anglikán, iszlám, hindu vagy egyéb más! Továbbá felszólítjuk Önöket, hogy amennyiben mégis úgy döntenek, hogy az intézményeinket átadják, úgy gyermekeinknek polgári óvodát és iskolát biztosítsanak!
Tisztelt Testület!
Mivel kötelezően ellátandó feladatokról beszélünk, és egy esetleges átadás után nem hozzák létre ezeket az intézményeket, úgy élni fogunk a szintén az Alkotmányban foglalt, a más településeken való taníttatás és nevelés során felmerülő költségek megfizettetésének jogával!
2012-07-02


6 megjegyzés:

 1. Azt nem értem,hogy miért félnek attól az emberek,hogy a gyerekük részesül egy kis erkölcsi nevelésben.Talán kevesebb lesz az iskolákban a tanárverés vagy kevesebb fiatal züllik hétvégente a diszkókban???Katolikusnak vallom magam,de NEM járok minden vasárnap templomba,mégis belátom,hogy pillanatnyilag Battonyának ez a legjobb.Senkit nem kényszerít az egyház arra,hogy vallását gyakorló hívő legyen.Mire a felháborodás?
  Ja és ha valaki nem ért egyet a helyzettel,annak még ott a lehetőség vidéki iskolába járatni a gyerekét vagy kicsit támogassa meg az önkormányzatot,hogy legyen pénze fenntartani az iskolákat!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te tényleg nem érted, hogy miről van itt szó? Jártál volna Te 3 éves korodtól katolikus intézményekbe! Ez a legjobb Battonyának ( vagy inkább a battonyai gyerekeknek )?!?!? Nálad tényleg elgurulhatott valami!

   Törlés
 2. Naja! Kecskére káposztát!

  VálaszTörlés
 3. A testület, a polgármester, és persze a jegyző felelőssége nem megkérdőjelezhető!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem???????????????????????

   Törlés
 4. Arról szól ez az egész bizonyos vezetők el vesztik pozíciójukat. Mások is jártak így és senkit sem érdekelt.

  VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (229) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (61) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (3) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)