Ez egy páratlan :) PÁRTATLAN hírportál Battonyáról nem csak battonyaiaknak, melynek valódi célja a PÁRTATLAN történetírás.....és minél többen írjuk, annál objektívebb a tájékoztatás, küldjetek tehát általatok írt cikkeket a múltról és a jelenről... * * * * *Tovább a főoldalra : http://netnews-battonya.blogspot.com/* * * * * kapcsolat : netnews.battonya@gmail.com

2010. december 29., szerda

A bezárás réme fenyegeti a Mikes gimnáziumot - írja a BEOL

2010. december 29. 15:23 G. E. - K. E.
A battonyai képviselő-testület döntött: visszaadják a Mikes gimnáziumot a megyének. A város tíz éve vette vissza az intézményt, hogy megmentsék a megszűnéstől.

A battonyaiak közül többen attól félnek, a nagymúltú intézményt most is a bezárás réme fenyegeti. A megye átveszi a feladatot.

A Mikes gimnázium főépületében közel 100 éve, 1912-ben kezdődött az oktatás, itt nyert elhelyezést a polgári fiú iskola. Gimnáziumként az 1946. november 16-tól működik. A rendszerváltozás óta volt már fenntartója a megye, majd visszavette a város. A decemberi testületi ülésen a település vezetése 5:4 arányban úgy döntött, ismét átadják a feladatellátást a
megyének.

— Megtörtént önkormányzatunk pénzügyi átvilágítása, egy pénzintézet végeztette el. Többek között azt is megállapították, hogy „...az alapellátáson felül vállalt feladatok normatívánál magasabb szintű költségeit csak saját bevételből lehet fedezni. A nem kötelező feladatellátásból keletkező forráshiány kizáró feltétel az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések támogatása) rendszeréből — olvasta fel az átvilágítás végkövetkeztetését dr. Karsai József polgármester.
— Az elmúlt tíz évben közel félmilliárd forintot fordítottunk az intézményre, mert a normatíva összege alacsony volt — folytatta a polgármester, aki elhibázott döntésnek tartotta, hogy tíz éve visszavette a város a megyétől a gimnáziumot.

Mint mondta, az akkori bezárással kapcsolatos pánikhelyzet egy félreértés miatt alakult ki. Dr. Karsai József arról is beszélt, hogy ő is fájlalja a döntést, de a pénzügyi kényszer miatt még számos más nem kötelező feladat ellátását kell megszüntetniük.

— Fájlaljuk, de megértjük a helyzetet — mondta Molnár Mihályné, a gimnázium igazgatója.
— Reméljük, hogy a megye nem csak a feladatot veszi át, hanem megtartja az intézményt is. A Mikesbe közel 300 diák jár, 46 dolgozót foglalkoztatnak, közülük 33-an pedagógusok. A normatíva a munkabérekre elég. Az intézmény szerkezetátalakításba fogott. Elmozdultak a szakképzés és szakiskolai képzés irányába, ami összhangban van a szaktárca elképzeléseivel. Már ma is több olyan szakmát tanítanak, amelyek egyedülállóak a térségben.

A megye a feladatellátás módjáról később dönt
— December 23-án kaptuk meg a hivatalos értesítést, hogy Battonya önkormányzata a következő tanévtől nem vállalja a Mikes Kelemen középiskolában ellátott oktatás és kollégiumi feladatok, valamint az alapfokú művészetoktatásban a zenei tanszakok működtetését.

Az önkormányzati törvény ebben az esetben nem hagy mérlegelési lehetőséget, vagyis a megyei önkormányzatnak mindenképpen át kell vennie a feladatot. Az előkészítést, az egyeztetést megkezdtük, a feladatellátás módjáról Békés Megye Képviselő-testülete dönt majd – mondta el Czégény Gyula, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal Szakmai Felügyeleti Osztályának vezetője.
forrás :http://www.beol.hu/bekes/kozelet/a-bezaras-reme-fenyegeti-a-mikes-gimnaziumot-351806

26 megjegyzés:

  1. Milyen félmilliárdot? A testületi ülésen még azt mondta kj, hogy évekig plusszos volt és a gimi normatívájából még más intézménynek is jutott. Már megint csak a hanta...

    VálaszTörlés
  2. Tök mindegy, mit mond.....

    Én attól félek, hogy a gimit így is, úgy is bezárják. Oda jártam hét évig......Előbb a szaksuliba, majd a felnŐtt oktatásban tanultam. Majdnem elsírtam magam, amiatt, hogy bezárhatják. Nem tehetik meg. A szegényebb embereknek nincs pénzük arra, hogy máshová járjanak busszal iskolába. Nincs választásuk, mint ahogy nekem sem volt. Karsait mi választottuk magunknak. Saját magunkat kell szidni, de szerintem más polgármester sem lett volna jobb, akármit ígér. Sz*rból nem lehet várat építeni!!!

    VálaszTörlés
  3. Nem akartam hozzá szólni,de fájó pont.A párom is itthon ül,4 évet dolgozott a Gimibe,de már szerződést sem írtak vele alá január 1-vel.3 gyerekkel egy kissé nehéz így ráadásként a a két kicsi még csak 2,5 éves ..... Folytatni nem szeretném

    VálaszTörlés
  4. Tíz év volt arra, hogy racionalizálja a Város a közoktatási szerkezetét. Több próbálkozás is volt, pl. az intézmények összevonására,de az akkori és azóta is aktuális egyéni érdekek nem engedték, hogy az EU-s "zöld könyv"-ben is egyedülállóan túlzó és pazarló rendszert átszervezzék. Sőt, újabb (valószínűleg) pazarló "szervezeteket" hoztak létre, hogy majd spórolnak, aztán semmivel nem lett olcsóbb a működtetés. Emlékezzünk: egyedül a technikai személyzet fizetett nagy árat.

    VálaszTörlés
  5. Mondja már meg nekem valaki mi az az izé, amit Mné képviselőasszony neve fémjelez? Az is kötelező feladat, vagy csak csináltak neki egy helyet = megvették a szavazatát?

    VálaszTörlés
  6. 43003 nem értem, akkor most mégis visszakerül? Én is hallottam, hogy mégsem

    a lakosság csökken, lehet inkább a polghivatal béreit kellene megnézni, hogy mennyivel vannak a törvényi minimum fölött. Na, az biztos elvitt 10 év alatt félmilliárdot, ellentétben a mikessel
    vajon hogy lehet, hogy őket senki sem firtatja?
    vagy aki firtatta, azt már évekkel ezelőtt kitették a pénzügyi bizottságból,
    és a pénzügyi bizottságnak önálló ötletei is vannak a költségvetéskor, vagy csak azt eszik, amit eléjük tesznek?

    VálaszTörlés
  7. Negyedévente a képviselők és az intézményvezetők felé a pénzügyi teljesítésről mindig annyi hangzott el, hogy időarányosan megfelelő a kiadási és a bevételi oldal is. Akkor ki a hibás?
    Sajnos logikus amit többen látni vélnek a jövőben: 20 kilométeren belül van megyei gimnázium és szakképző is.

    VálaszTörlés
  8. Válasz: tanoda. Arra is lehetett pályázni. És a hangsúly a "lehetett" szón van! Sok értelme nincs Battonyán. Majd papíron leigazolják, esetleg kötelezővé teszik gyerekeknek (és persze a szülőknek: nem hívunk be közmunkára, nem kapsz segélyt, ha ...).

    VálaszTörlés
  9. Biztos vagyok,hogy nem a középiskola jutatta a várost ilyen pénzügyi helyzetbe.Előbb meg kellene nézetni hozzáértő szakembergárdával,hogy milyen intézkedések vezettek ide.Szomorú dolog,hogy a település ide jutott,hogy már középiskola se lesz.Az a sok intézményi átszervezés meggondolatlan előkészitetlen volt.Soha nem mutatta ki senki pénzügyileg,hogy egy-egy ilyen lépés mennyi megtakaritást hoz.Mindenki csak bólogatott a bűvös szóra"fedezet a hitelkeret"A helyi gyerekek érdekeit kellene védeni.Igen szükség van a középiskolára és a zeneiskolára is!!
    A koncepció szerint alig van létszámcsökkentés tervezve ha a két intézmény a megyéhez kerül.Akkor minek annyi pénzügyes?Vagy csak az intézményeket lehet sanyargatni?
    A költségvetés elfogadására nagyon kiváncsi vagyok.A hozzértő pénzügyi bizottsági tagok lelkiismeretesen áttekintik a költségvetést mielőtt a testület elé kerül!!!!!!!.Hogy lehet,hogy a bizottságnak nincs hozzáértő szakembere?Vagy ennek igy kell működni?Valamiért?

    VálaszTörlés
  10. Igen érdekes: csak a Mikes és a művészeti hangszeres része. Focicsapat támogatása (évente 5-7 millió között költségvetésbe foglalva), strand magánvállalkozója támogatása (évente 5-10 millió között költségvetésbe foglalva). Városellátó éves költségvetésének 3/4 részét az önkormányzattól kapja. Megéri fenntartani az eddigi formában? És létszámban?

    VálaszTörlés
  11. kj úgy gondolja, hogy a megye átveszi az összes (az esetleges bezárás esetén) szükséges költséggel együtt? Június 30-ig a városnak kell még finanszírozni. Utána végkielégítések (szerencsére nem kezdő tanárok dilgoznak a Mikesben!), felmentések költsége, pályázati kötelezettségek költsége. Ezt már a "csettelők" közül írta valaki, hogy legalább 100 millió!
    Pár emberen kívül senki nem tudja, hogy konkrétan mire és mikor kell a 300 millió hitel?Lehet, hogy már kapott belőle a város a koncepció után?

    VálaszTörlés
  12. Korábban írták már: csökken a lakosság, csökken a gyerekek száma. Mire kellett a tekepályás-liftes tornaterem? Kevesebb pénzből felújíthatták volna a régi sportcsarnokot. A kevesebb tanulóval ahogy eddig, ezután is átjárhattak volna tanulók. A szabadtéri sportokhoz ugyanúgy vándorolni fognak, ott öltöznek. Valaki nagyságát, valakik anyagi hasznát szolgálta az egész pályázat. Most meg kötelezni akarnak minden gyereket a magyar iskolába az ott előírt és felelőtlenül vállalt tanulói létszám miatt! Nem tudták mennyien születtek az érintett években? Felelős? Anyagilag is! Valaki csak aláírta a szerződést!
    A többi pályázatról nem is beszélve: a pályázati összeget nem mindig fordították az adott célra, csak töredékét, mert a nyertes kivitelező éppen akkor kezdte támogatni a battonyai focicsapatot. Akkora haszna hivatalosan nem lehetett, hogy csak abból tegye ezt. Így silányabb minőséget építettek be, aminek következményei már jelentkeznek.
    Persze közbeszerzési eljárással nyertek. Érdekes, hogy éves szinten bármekkora összegről volt szó, csak egyszerű meghívásos eljárást kellett lefolytatni.

    VálaszTörlés
  13. Kérdésként jelentkezik, hogy mit tegyenek a nyolcadikosok ebben a helyzetben?
    Természetesen jelentkezzenek a Mikesbe, ha itt szeretnének tanulni! Bizonyos döntéseknél a létszám is jelent valamit. Sokan el sem hiszik, hogy milyen korszerű felszereltségű a középiskola mindegyik egysége (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola). Az épületek teljesen felújítottak, a tanári kar összeszokott, tapasztalt pedagógusokból áll. Évente 8-10 milliót kapunk cégektől az egész országból szakképzési támogatásként. Ezt a gyakorlati képzés eszközeinek fejlesztésére fordíthatjuk (szaközépiskola, szakiskola). A beol-os cikkben említett szerkezet átalakítás után is tudunk angol-tagozatos csoportot, katonai ismeretek fakultációs csoportot (a megyében jelenleg egyedülállóként!), klasszikus gimnáziumi csoportot indítani. Évfolyamonként egy belügyi rendészetis szakközépiskolai osztályt, szakiskolában kettő szakmában csoportot indítani.
    Hívjuk, várjuk a nyolcadikosokat, akik a Mikes diákjai szeretnének lenni!

    VálaszTörlés
  14. Most végre tettekkel meg lehetne mutatni, hogy fontos a helyi középiskola egy településen. A tanulói létszám határozza meg az állami finanszírozást: minél több a tanuló, annál jobb a normatívával való költségvetési lefedettség. (Sajnos, itt egy kicsit későn értették meg egyesek, de legalább megértették!)
    A mezőkovácsházi gimi évfolyamonkénti egy-egy osztályából úgy lett egyre több, hogy a helyi általános iskola is hatékonyan propagálta a helyben való továbbtanulás előnyeit. Ami persze nekik is jó volt, mert rájuk is több önkormányzati pénz maradt, ha kellett a normatívájukon felül.

    VálaszTörlés
  15. Itt most 290 tanulóról, összesen 46 saját vagy odahelyezett dolgozóról szavaztak a helyi képviselők. Persze sok a battonyai: 160 valahány helyi tanuló, ami nagyjából ennyi család is, a dolgozók nagy része is helybeli. Vidéről pedig kb.130 tanuló választotta ezt a középiskolát. Biztos, hogy megérte - megéri meglebegtetni, megkockáztatni akár a bezárás lehetőségét?!
    Ha most megtörténne ez a borzalom, még gyorsabban elsorvadhat a VÁROS.

    VálaszTörlés
  16. Deák Ferenc, "a haza bölcse" írta valahol: "Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."

    VálaszTörlés
  17. Halász Judit : Semmi sem tökéletes
    A végtelenhez mérve semmi se tökéletes
    Az ember nyughatatlanul mégis mindig keres
    Az örökös vándorút véget soha nem ér
    S ha nincsen gyökered - elvisz a szél

    Mindenkinek vannak különös vágyai
    De felelősséggel tartozunk, ha számít ránk valaki
    Lehet belőle száz is, az az egy többet ér
    S ha elfelejtenéd - elvisz a szél

    R:
    Jól csak a szívével lát az ember
    Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan
    Az igazságot átérzi a lelkünk
    De Te is tudod, hogy kimondhatatlan

    A végtelenhez mérve szinte nem is létezünk
    A csillagévek óráin egy perc az életünk
    Az ember önmagában semmit nem ér
    S ha nincsen barátod - elvisz a szél

    R:
    Jól csak a szívével lát az ember
    Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan
    Az igazságot átérzi a lelkünk
    De Te is tudod, hogy kimondhatatlan

    Minden sivatag egy kutat rejt valahol
    S ha lelked mélyén rátalálsz, már nem csodálkozol
    Az ember ezen a Földön csak egyszer él
    S ha nincsen barátod - elvisz a szél
    Elvisz a szél, elvisz a szél...

    VálaszTörlés
  18. Ahogy olvasom ezt a - számomra döbbenetes - cikket, egyre jobban nő az aggodalmam a felháborodással együtt. Tényleg ez az egyetlen megoldás? A kölcsönhöz mindent oda kell dobni,amitől VÁROS egy város: középiskola, zeneoktatás? Meddig lesz elég a kölcsön? Előbb-utóbb újabb kölcsön kell, mert nincs értéket, adót teremtő munkahely.A kiadások (kapkodó, logikátlan, átgondolatlan) csökkentése nem elég csak az elodázáshoz, az időnyeréshez. Mihez kell ez az időhúzás? Mi történt az ígért munkahelyekkel? Hol a sok külföldi befektető, akikről ország-világ, közel s távol elég sokat hallott? A segélyek kora lejárt.
    Munkahelyet, munkahelyet, munkahelyet a helyben dolgozni akaróknak!

    VálaszTörlés
  19. Kérdés, hogy a tisztelt képviselőknek, bizottsági tagoknak, jegyzőnek, polgármesternek MIÉRT csak a megyének történő átadás jutott eszébe?
    A környék nem hemzseg egyházi iskolákban, MIÉRT nem kereste meg a fenntartó a katolikus egyházat (a Mikes elődje katolikus polgári iskola volt!), református egyházat vagy más hivatalosan bejegyzett és iskolákat működtető egyházat?
    Esetleg direkt a bezáratás a cél, hogy üres épületekhez jusson az önkormányzat? Amiket eladhat, vagy a polgármesteri hivatalt akarja kj eladni és az átköltözéshez kell épület?
    Vagy az igazgató feladata lenne új fenntartót keresni? Nem hiszem.

    VálaszTörlés
  20. Szeretjük Önt szenátor és nem hisszük el Önről, hogy Ön volt az, aki lebontatta és bontatja a mai napig büntetlenül a dohánybeváltót, akinek immár saját focicsapata és tekepályája van a városban, most pedig a gimire vetett szemet, vagy a polgármesteri hivatalra, ami a korona szálló épületével együtt nyilván nem keveset ér.
    Tudjuk, hogy a képviselőket az Ön mércéjével mérve fillérekért meg lehet vásárolni, de persze álmunkban sem jutna eszünkbe az, hogy ez itt battonyán meg is történhet.

    Úgy is mindenki elköltözik innen, minek ide gimnázium, amikor lassan már 50 felett lesz a városban az átlagéletkor.

    VálaszTörlés
  21. engem inkább az érdekelne most, hogy a megyének visszaadott intézmények sorsát kik döntik el, és milyen szempontok alapján?

    Van aki ott jár a nyomukban és megmondja nekik, hogy kedves gimnázium és művészeti iskola ügyében döntő megyei ülnökurak és ülnökasszonyok a battonyai gyerekeknek nagyon fontos, hogy ez a kétlehetőségük megmaradjon a városhatáron belül, és legyenek szívesek a battonyai gyerekek érdekeit nézni, ne a pénzt?
    vagy erről már itt helyben lemondtak és az a Kovács Lacika, aki majd csak 2012-ben fog megszületni, és ha lehetősége lenne mondjuk furulyát tanulni általános iskolás korában 2019-ben, akkor ő majd 2040-ben világhírű furulyaművész lehetne mindenki örömére és Battonya büszkeségére? Érdekel ez most 2011-ben valakit itt ?
    vagy az, hogy Kiss Zsuzsika a helyi gimnáziumból majd azért nyer felvételt az óvónőképzőbe, mert a gimi tanárai felkészítették a felvételire, és zeneiskolában pedig megtanult furulyázni és énekelni...
    és még sorolhatnám... nagyon fontos ez a két intézmény a városnak, sok gyerek szüleinek nagy teher lenne a vidéki kollégium
    arról nem is beszélve, hogy ha megszűnne pl. a gimi, hányan költöznének el innen új munkahelyet keresve... családok...
    Csak azt szerettem volna kérdezni, hogy tudják mindezt "odafent a megyénél" , vagy ez számukra "csak két intézmény a sok közül"?

    VálaszTörlés
  22. igen az intézmények sorsa létfontosságú battonya város életében . és ez a gimnáziumra nézve még hatványozottabban igaz , mert ha sor kerül a bezárásra ,battonya városi arculata is veszélybe kerülhet . nem beszélve a leendő diákok , családok kiszolgáltatotságáról . azt a tényt nem szabad elfeledjük ,hogy az önkormányzat , a testületi üllés hathatós közreműködésével ,önként mondott le róla , a bank kikényszerítése folytán .mert ők valójában más alternatívát nem akartak keresni ,hogy a gimnázium biztosan életben maradjon . a megye pedig dönteni kénytelen , hogy mely intézményéről mondjon le .hiszen 30 km-es körzetben így három hasonló intézmény működik . a polgármesternek abban nem volt igaza (ebben is hazudott többek között ) , hogy a tanulóknak 50 -ven , 60-van km-tert, kell ingázniuk . és ilyen formán felvetődik , szerintem jogosan az a kérdés hogy hírtelenjében hová tüntek azok a pénzek , amelyel a normatíván felüli ( szerintem nem olyan hatalmas ) összegel finanszírozni tudta ezidáig a gimnáziumot !?és továbbá az is érdekes , hogy szinte egy teljesen felújított intézményét hagyta cserben oly hirtelen ,minden átgondolás nélkül a város vezetése . ( vagy esetleg magával az épülettel kapcsolatban vannak elképzelései a város vezetőknek ? )és ezt szinte minden különös előzmények nélkül hajtották végre .tehát pusztán anyagi okokra vezethető vissza maga a cselekedet amivel a polgármester , és a pénzügyi bizotság elszámolni nem tud ,és nem is akar . valami titok lappanghat az ügy hátterében ez szinte biztos ! és ehhez hasonló titkok még lapulnak a polgármester , és csapata polcain , ez szerintem senki elött nem lehet kérdéses !!

    VálaszTörlés
  23. Megoldódott a helyzet.Legyen szíves mondja már meg nekem miért van az egyházaknak pénze és miért nincs az államnak?
    legyen szíves mondja már meg nekem valaki a magánnyugdijpéztáram miért van jobb helyen az államnál,ha most az iskolákat átadják az egyházaknak./egy részét/
    Legyen szíves megmondani valaki..... mikor adják át az egész nyugdij kasszát az egyháznak!
    Bölcsőtöl a sírig?---Egy a tábor egy a zászló?
    Értem,nagyonis értem.

    VálaszTörlés
  24. Jöjjön az a csődbiztos! Felháborító, hogy ebben a városban csakis egyetlenegy fontos feladat van, és azt a polgármesteri hivatal végzi. Semmi más nem számít csak ők. Számomra az utóbbi 10 év döntései ezt tükrözik. Az oktatás semmi, az egészségügy semmi, szüntessük meg az összeset, csak a hivatal maradjon, de annak aztán egy haja szála se görbüljön ám!

    VálaszTörlés
  25. http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/16/17/Szegedi_Regionalis_Hirado_2011_februar_16_16_40.aspx

    VálaszTörlés
  26. http://galeria.hir6.hu/cikk_galeriak/110220_Szalagavato/#img_0004.jpg

    VálaszTörlés

A HÍR A MIÉNK :)
Hála és Köszönet mindazoknak, akik MEGOSZTJÁK ezt a hírt a FACEBOOKon, az IWIWen, és egyéb közösségi portálokon.
Köszönöm továbbá, ha ÍRÁST, FÉNYKÉPET KÜLD bárki a környezetében zajló közérdekű eseményekről.
* * * * * *
Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is ! :)

SZABÁLYZAT
A moderátoroknak azonnal törölni kell minden olyan hozzászólást, amely:
1. jogszabályellenes,
2. a nyelvi agresszió megnyilvánulása (trágár, átkozódó, szidalmazó, káromló szavakat és kifejezéseket tartalmaz),
3. témaidegen,
4. a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza és zavarja,
5. más felhasználóra nézve sértő, bántó, személyeskedő,
6. gyűlöletkeltő, fenyegető,
7. kegyeletsértő,
8. rasszista, kisebbségellenes megnyilvánulásokat tartalmaz,
9. más felhasználó politikai, vallási meggyőződését vitatja,
10. az alkotmányos rend vagy törvények megsértésére buzdít,
11. bárki valós, személyes adatát (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás stb.) engedély nélkül teszi közzé, feltéve, hogy az érintett azokat nem maga hozza nyilvánosságra,
12. pornográf és a jó ízlést sértő képeket, szövegeket, tiltott jelképeket tartalmaz.
2011.03.25.

Címkék

"Fantázia" (3) 1567 (1) 1900 (1) 1922 (1) 1942 (1) 1944 (1) 1951 (1) 1971 (1) 1976 (1) 1980 (1) 1981 (1) 1986 (2) 1987 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (1) 2000 (1) 2001 (2) 2002 (1) 2004 (1) 2005 (4) 2006 (1) 2007 (2) 2008 (8) 2009 (5) 2010 (132) 2011 (228) 2012 (131) 2013 (40) 2014 (1) 5 perc zene Évivel (13) A Battonyai Szerb Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány (1) A hét zenéje (2) a hónap (battonyai) politikusa (1) A Zene Mindenkié Alapítvány (3) Adam's Comedy (6) Agropartner2011 (7) állás (5) Antal Péter (1) Arad (4) Aradi Filharmonikusok (1) átszervezés (1) autópálya (3) baba-mama (2) baleset (1) ballagás (1) Barabás Hunorné (1) Barátság SE (10) Battonya a médiákban (2) Battonya díszpolgárai (2) Battonya történelme (5) Battonya-Tompapusztai Löszpusztarét élővilága (1) Battonyai Amatőr Néptánccsoport (1) Battonyai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (5) Battonyai Hirdetések Ingyen (1) Battonyai Hírek (1) Battonyai Idősek Otthona és Gondozási Központ (1) Battonyai Játszótér és Gyermekekért Alapítvány (2) Battonyai Olvasókönyv (1) Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ÖTE (1) Battonyai Református Egyházközség (1) battonyai rém (3) Battonyai TÁMASZ Közalapítvány (1) Battonyai Telekocsi (1) Battonyai Újság (2) Battonyai Városi Bíróság (1) Battonyai"TÁMASZ"Közalapítvány (1) Battonyaiak a battonyaiaknak (1) battonyaiak a TV-ben (10) Battonyaiak Klubja (1) battonyaiak külföldön (3) Battonyáról írták (2) Békés Megyei Hírlap (1) BékésWiki (1) Bene Tibor (1) BEOL (60) BEOL.Dancsó Aranka (1) Berkiné Girda Nikoletta (1) beruházás (2) Biblia (2) Bíró Eszter (1) Bognárné Németh Zsuzsa (1) Borombós Árpád (1) Boros Csaba (9) Boros Györgyné (1) Borsodi János (6) Borsodi Laci (9) Brenucz László (2) BTK (3) Bujáki Ádám (1) Bujáki Laura (2) Bulgária (1) bűncselekmény (13) Choral kamarakórus (1) cigány (2) ciki (1) címzetes főjegyző (1) civil szervezet (13) Creativus Studió (4) Cukorgyár (1) Családsegítő Szolgálat (6) Csathó András János (3) Csathó Éva (1) cserépkályha (1) csetbox (3) Debera Zoltán (1) Deli Csaba (4) Délmagyar.hu cikke (2) demográfia (1) Deszk (1) devizahitelesek (1) Dohánybeváltó (1) dolgozat (3) Dombegyház (1) Dózsa Zrt (1) dr Bajnay Edit (1) Dr Karsai József (31) Dr Kuli András (1) Dr Németh Ferenc (1) Dr. Czuth László (1) Dr. Kiss-Rigó László (3) Dr. Schmidt Gábor (5) Dr. Varga Gabriella (1) Dr.Jaksity Iván (1) dr.Palkó Lajosné (5) egészség (7) egy kis nosztalgia (9) Egyenlő Bánásmód Hatóság (1) együttműködés (1) élménybeszámoló (1) elveszett-megtalált (1) emlékmű (2) Energiapark (4) Erdei Mária (1) érettségi (1) Esélyek Háza (1) Esther Kinsky (1) ESZESZ (23) EU (1) Fábián Gábor (1) facebook (1) Fantázia Sport és Kultúra Egyesület (1) Farka Lőrinc (1) fejlődés (1) felhívás (1) fényképek (40) FLP (1) foci (1) fogathajtás (1) föld (1) földikutya (1) földprogram (1) fűtés (1) Gál György (1) Gáspár Tamás (3) gasztronómia (1) gazdaság (1) gáztámogatás (1) Gödrösöki Sporthorgász Egyesület (5) Grestyák Tímea (1) Gulácsi Viktor (2) Guth Klára (3) Gyászhír (1) Gyenes Ekbauer Stanislava (4) Gyerekház (16) gyermekétkeztetés (1) gyermekorvos (3) Gyula21 (2) Halász Istvánné (1) Harangvirág Nyugdíjasklub (5) helytörténet (3) HÍR24 (1) HÍR6 (1) Hit Gyülekezete Battonya (2) Holló László (1) Hollók és Mesterek (1) Horváth Imre (1) Horváth Sándorné (3) hozzászólás (1) HVG (1) időjárás (11) intézményvezető (1) iskolák (4) iskolaotthon (1) ivóvíz (1) iwiw (1) JAMKAMI (14) játék (2) játszótér (4) jó cselekedet (1) jó helyen élünk - miért is ? (3) jótékonyság (3) jótékonysági bál (9) József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola (16) Juhász Árpád (1) július (2) Kamasztanya (1) karácsony (12) katasztrófa (5) KEC (4) képeslap Battonyáról (1) képeslapküldő battonyai fényképekkel (1) képviselő-testület (2) kiállítás (1) kiránduás (1) kirándulás (12) Kisdombegyház (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistérség (1) Klivényi Lajos (1) klub daganatos betegeknek (1) Kocsis Nándor (1) Kollár Iván (1) Koma Máté (1) Komlódiné Vidiczki Magdolna (2) koncert (11) Kopcsák Lilla (1) Korobán Éva (10) Kovács Anna Brigitta (2) Kovács Erika (1) költő (1) költségvetés (1) könyv Battonyáról (4) könyvbemutató (4) Könyvtár (30) kőolaj (1) környezet (1) környezetvédelem (1) közérdekű munka (1) közigazgatás (1) közlekedés (5) közlemény (1) közmunka (2) közmű (1) közoktatási megállapodás (1) közoktatási mérések eredményei (1) közvélemény kutatás (14) Krcsméri Tibor (1) Kreszta Anita (1) Kreszta Beatrix (1) Kreszta Traján (10) Kukla kinga (1) kultúra (7) KultúrPart (1) kunhalmok (1) kutya (2) Kutyamenhely (1) látnivalók (1) látnivalók Battonyán (1) Lázár György (1) Lázár János (1) légifotók battonyáról (1) London (1) Lovász Mihály (1) Lökösháza (1) Lőrincz Attila (1) Lukács László (1) Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda (20) Magyardombegyház (1) május (5) Mákos Árpád (8) Mákos Attila (1) Marjai János (1) Marosán György (1) Marosán István (1) Máté Mihály (2) mazsorett (5) média (2) Megasztár (7) Meghívó (21) megjegyzés (1) Megyesi Éva (2) Ménesi György (1) Mezei Nikolett (2) mezőgazdaság (8) Mezőhegyes (5) Mikes Kelemen Gimnázium (19) Minden gyermek lakjon jól Alapítvány (1) Mit mond a Biblia? (2) Módi József (1) Mohácsy Nikoletta (1) Molnár C. Pál (2) Molnár Kornélia Zongoraverseny (1) Molnár Mihály (1) Mond Boglárka (1) Mong János (1) Mós Edina (1) Mós Máté (1) Motyovszkiné Kovács Erika (1) Mudrity György (1) Mudrity Iván (1) Mudrity Ivánné (2) Mutasd Magad Dél-Békés (1) művelődés (4) művészet (16) Művészeti Iskola (12) Nagy Csaba (1) Nagy Györgyné (1) Nagy István (2) nagycsaládosok (2) Napközikonyha (1) Németh Jánosné (1) Németh Martin (1) Németh Szabolcs (1) Németország (1) nemzetiségek (11) Netnyúz (4) Nevelőotthon (1) Nikola Tesla Gimnázium (1) Norvégia (1) nyaralás (2) Nyáriné Kovács Tímea (3) nyelvtanulás (1) Nyugat Jelen (1) nyugdíjpénztár (1) oktatás (7) Oláh Péter (1) olimpia (2) Olteanu Júlia (2) óraállítás (1) orvosi ügyelet (2) Ossian (1) óvodák (1) önhiki (5) önkormányzat (4) önkormányzati képviselő (3) őszi szünet (1) összefogás (3) Összevont Napköziotthonos Óvodák és Bölcsőde (10) Ötvös Gyula (4) Ötvösné Oláh Szilvi (6) Pálinkó Gábor (1) pályázat (23) Pasek Ella (1) Pécska (17) Pécska-Battonya közös honlap (4) Pedagógus Szakszervezet (1) Peti73 (1) petíció (12) Podina Iván (1) polgármester (6) Polgármesteri Hivatal (3) politika (5) Poós Zoltán (6) Posta (1) PTC (1) Puja Frigyes (1) Putnoki Klára (Guth Klára) (1) Rádai Roland (4) rádióadás (2) recept (2) régen történt (7) régi fényképek (1) regisztáció (1) Retyezát (1) Roczkovné Kotroczó Ágnes (1) Római Katolikus Egyházközség (5) román (5) Román Templom (2) Románia (2) románok (7) sakk (2) Sakkegyesület (2) Schmidt Ágnes (1) Simon Sándor (1) Simonicsné Kóródi Judit (4) Simonka György (3) Soós Zsolt (1) SOS Gyerekfalu (7) sport (21) Sportbüfé (1) Srpski ekran (2) statisztika (1) Stefan Muresan (1) strand (2) SUFERINI (3) Sutya Ágnes (1) Sutya Miklós (2) Sutya Miklósné (4) Szabadai Györgyné (1) Szabó Palika (2) Szabó Zsuzsanna (1) szalagavató (2) Számíthatsz Ránk Egyesület (7) Széchenyi Terv (1) Szegedi Vadaspark (1) szegénység (22) személyi jövedelemadó 1% (3) szemét (1) Szenesné Gyarmati Andrea (1) Szent István Általános Iskola (29) SZÉP Nap (2) Szerb Iskola (32) Szerb Óvoda (17) szerbek (24) Szilágyi Emese (1) színház (2) színjátszó csoport (1) Szoboszlai Ferenc (1) szólásszabadság (1) Sztanojev Ivánné (2) Sztanojev Szvetiszláv (1) Szutor lászlóné (6) születésnap (3) szülinap (1) szülők (4) tábor (6) taekwon-do (10) Takács Dezső (4) Takács Dezsőné (1) Talita Baqlah (1) Tamburica (1) TÁMOP (2) tanév rendje (2) tanfolyam (3) Tanoda (2) tavaszi szünet (1) tehetségkutató (1) tekepálya (1) tél (1) téli időszámítás (1) téli szünet (1) temoplmok Battonyán (1) Terék Gyula (1) Terékné Megyesi Éva (7) térkép (1) testületi ülés (7) testvérváros (14) teszt (1) Tikos Péter (2) Tompapuszta (1) tompapusztai tölgyfa (2) Torma Tamásné (1) Tóth Balázs (1) Tóth Lajos (4) továbbtanulás (1) tuba (1) turizmus (1) tüntetés (1) tűzeset (2) tűzoltó (1) új (1) Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Közhasznú Egyesület (13) úszótanfolyam (1) utak (1) Vajgel Zita (1) választás (18) vallások (1) Varga Imre (1) Varga Zsuzsanna (1) Városi Művelődési Központ és Könyvtár (11) Városnap (4) Venter Miklós (3) véradás (1) vers Battonyáról (3) versenyeredmények (4) vicces de igaz (1) videó (16) Vígh Antal (1) vihar (5) Vitalap.hu (1) vonat (1) zene (24) Zomborácz Zita (1)