A süteménybe szerencsepénzt – régen ezüstpénzt – tettek. A vásárláskor ( pl. malac ) ezt a pénzt is felhasználták.
Szakítsunk a tésztából 10 cipót, majd hagyjuk pihenni.
Keverjünk habosra 22 dkg. zsírt 22 dkg. lisztet. A zsíros keveréket osszuk 8 részre. A kis cipókat nyújtsuk kerek formára. Négy-négy lapot egyenként kenjük meg a zsíros keverékkel, helyezzük őket egymásra, majd tegyük a tetejére a fennmaradó egy-egy lapot. Két egyenként 5-5 rétegű tésztát pihentessük kb. félóráig. Nyújtsuk ki a lapokat két asztalon, minél vékonyabbra és szárítsuk őket.
Száradás után a széleket levágjuk a tésztát tepsi méretűre szabdaljuk, olvasztott zsírral meglocsoljuk, és a tepsibe rakjuk. Az első három réteg tésztát szórjuk meg az alábbi keverékből: 70 dkg. dió és porcukor ízlés szerint ( cukor helyett megöntözhetjük olvasztott mézzel is ). A dió-cukor keverékbe rumba áztatott mazsolát teszünk.
A rétegezést mindaddig ismételjük, amíg valamennyi tészta a tepsibe került. Ügyeljünk arra, hogy legfelül is 3 réteg tészta legyen. Forró sütőbe tesszük. Lényeges, hogy a tészta világos színű maradjon, elbarnítani nem szabad. Sütés után a meleg tészta tetejére mézet csöpögtetünk, vagy meghintjük porcukorral. ( A receptet Tyuroski Milosné mondta tollba)
forrás : http://www.szerbek-battonyan.hu/szerbek-battonyan.html
Szeretem!
VálaszTörlés